Apartaments

Els apartaments turístics reclamen que es tinguin en compte les seves exigències

El sector dels apartaments turístics catalans mostra el seu desencís davant la nova Llei d’Habitatge, vigent des del 9 d’abril, i clama per una regulació eficient. Desencís, contradicció, confusió… Aquests són alguns dels conceptes que s’han pogut sentir en les dues jornades celebrades a Girona i Tarragona sobre aquesta qüestió.

Des de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur), s’afirma que “la nova regulació ha estat un pas enrera que està generant confusió” i que l’Administració està “desaprofitant l’oportunitat d´aprovar una norma adient amb la realitat del sector apartamentista que compti amb la col.laboració dels agents –associacions i empreses explotadores-“.

Clam unànim

Tant a les comarques gironines com a les de la Costa Daurada, la nova Llei els mereix la mateixa opinió. El president de l´Associació d´Apartaments Turístics de la Costa Daurada, Josep Graset, lamenta que “no ha tingut en compte les característiques, realitat i necessitats d´un sector tant important com l´apartament turístic que, només a Catalunya, representa més del 70% de l’oferta turística”. Així mateix, explica que s’ha posat el sector en mans del Departament de Medi Ambient i Habitatge, “que cap relació té amb la nostra activitat empresarial”.

En el cas dels apartamentistes gironins, el seu president –que també presideix Federatur-, Lluís Torrent, assegura que “no hi ha cap voluntat de regular el sector dels apartaments turístics i que prop del 90% dels llits que es lloguen en apartaments a Girona no estan declarats, fet que perjudica seriosament la viabilitat de les empreses que sí tenen la seva oferta legalitzada”.

D’entre les qüestions que més polèmica generen, els apartamentistes destaquen la concessió de llicències municipals, la manca d’un reglament que talli d’arrel amb les pràctiques il•legals, que no es tinguin en compte els serveis afegits a l’allotjament, i la inseguretat jurídica generada degut a les contradiccions que hi ha tant en la Llei de Turisme com en el Decret d’Apartaments Turístics.

A Tarragona, el sector de la Costa Daurada es va comprometre a continuar treballant, en el si de Federatutr, perquè l´administració es faci ressó en el futur reglament de desenvolupament de la Llei d´Habitatge de les al.legacions dutes a terme pels representats i agents del sector apartamentista .

Des de la Generalitat es defensa, malgrat tot, la idoneitat del nou marc normatiu destacant la seva futura eficàcia com a eina per combatre la il•legalitat existent, amb el control per part dels Ajuntaments, i la disposició d´una regulació unitària i innovadora. El Departament de Medi Ambient i Habitatge estima que en un termini d’entre un i dos mesos podrà presentar l’esborrany del reglament i que, efectivament, es tindran en compte algunes de les reivindicacions plantejades pels empresaris.

Back to top button