superior

abajo

Reportatges

El turisme a les Balears està entrant en un punt sense retorn?

El govern de les illes afirma que s’han superat límits però suposa el 27% del PIB

Que les Illes Balears han sobrepassat el límit de la seva capacitat de càrrega de turisme és una afirmació que ja sostenen des del govern després de l’alerta que llançaven alguns grups de defensa de la sostenibilitat territorial.

Acusen que l’impacte dels turistes és irreparable tant en la vesant ecològica com la cultural i social. Expliquen que la insularitat té com a característica la limitació de recursos i espais. A l’estiu, la població flotant pràcticament dobla els habitants que hi ha a l’hivern. Les operacions als aeroports, entre el mes de gener i el d’agost, es multipliquen per 4 a Mallorca,  per 5,5 a Eivissa i amb 5,7 a Menorca.

El govern balear, en veu del conseller de Territori, Miquel Mir, ja afirmava fa un any que “les illes han sobrepassat el límit de turisme i necessita contenció i fins i tot decreixement”. Els activistes del Grup Balear de Defensa de la Naturalesa són del parer que superada la capacitat de càrrega les conseqüències són greus i irreversibles. A nivell local les aglomeracions i massificacions afecten el comportament social. Els residents han modificat alguns hàbits com gaudir dels seus recursos culturals i paisatgístics sense coincidir amb els turistes.

Però les illes balears viuen del turisme. Suposa més del 27% del seu PIB. No és una activitat que es pugui esborrar. Els hotelers demanen que l’administració sigui conscient d’això i posi recursos a les mancances que es puguin generar. Que vetlli per garantir els serveis i gestioni correctament l’afluència de visitants informant de les zones saturades temporalment i vehiculant-los a altres indrets.

Per ara el govern posa el focus en limitar al creixement d’habitatges turístics, places hoteleres, l’arribada de creuers i de vehicles de lloguer i cotxes particulars.

Articles relacionats

Back to top button