superior

Destinacions

El sector turístic genera el 5% de les emissions de CO₂

La Cimera del Clima de París ha permès consensuar mesures per frenar l’escalfament global. El sector turístic juga també un paper com a sector que aporta el 5% de les emissions de CO₂ a nivell mundial que contribueixen al canvi climàtic.

Els representants de 195 països que s’han donat cita a la capital francesa en la convenció COP21 s’han compromès a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. El turisme és, per partida doble, actor en la conferència. D’una banda com a generador de canvi climàtic i per l’altre com perjudicat per les seves conseqüències.

L’augment de la temperatura global del planeta tindria efectes directes sobre el turisme: illes, deltes i territoris de costa submergits per l’augment del nivell del mar, temporades molt marcades amb temperatures molt pronunciades, fenòmens meteorològics externs amb inundacions, sequeres, ciclons… Tot això comportaria una modificació dels hàbits de consum turístic. La indústria hauria d’adaptar-se a una nova situació climàtica amb les conseqüències negatives econòmiques que tindria associades. Però el sector, a més de veure’s molt afectat pel canvi climàtic, és un contribuent en l’emissió de gasos mitjançant l’ús d’energies contaminants i l’explotació de transports i sistemes de comunicació.

Segons les previsions de l’Organització Mundial del Turisme, els moviments de turistes continuaran incrementant-se en els propers anys. Aquesta mobilitat comportarà una major utilització de mitjans de transport que aportaran una major càrrega de CO₂ a l’atmosfera. Com es pot associar la reducció d’emissions amb un major ús del transport? Si el sector no prenc consciència un informe sobre la matèria indica que les emissions mundials de CO₂ generades pel sector turístic podrien créixer més d’un 150% pel 2035.

La solució no passa per limitar el turisme si no per implantar models de consum energètics eficients i una producció sostenible per a tots els serveis i activitats. En definitiva, aconseguir que el turisme formi part de les economies verdes. L’activitat genera milions de llocs de treball i aporta més del 10% del Producte Intern Brut (PIB) mundial. És una de les garanties de desenvolupament de molts països pobres.

Articles relacionats

Back to top button