superior

Destinacions

L’Ampolla i els barris del Port de Cambrils i del Serrallo de Tarragona, reben el distintiu de Barris i Viles Marineres

L’Agència Catalana de Turisme (ACT) ha atorgat tres nous distintius de la marca Barris i Viles Marineres, adreçada a les poblacions i zones litorals que conserven viva la cultura lligada al mar. L’Ampolla i els  barris mariners certificats, el del Port de Cambrils i el del Serrallo de Tarragona, comparteixen una forta personalitat marcada pel caràcter historicocultural, la gastronomia, el paisatge i la promoció d’esdeveniments al voltant del mar.

Les tres noves certificacions s’afegeixen als municipis que ja lluïen el distintiu: l’Ametlla de Mar, Arenys de Mar, Begur, les Cases d’Alcanar, l’Escala, Llançà, Palamós, Sant Carles de la Ràpita, Sant Pol de Mar, Sitges, Tossa de Mar i Vilanova i la Geltrú.

Un comitè d’experts, format per reconeguts professionals de diferents àmbits avaluen i validen les sol·licituds d’accés de les ciutats i pobles que compleixen els requisits per obtenir alguna d’aquestes certificacions.

El director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font ha declarat que “amb aquestes distincions volem reconèixer la tasca que es fa des d’aquests territoris en favor de les tradicions, del paisatge, de la cultura i de la història tot mantenint i potenciant la mirada marinera que els fa singulars. Aquests barris i aquestes viles marineres esdevenen elements que aporten a Catalunya qualitat, identitat i notorietat, en línia amb el que marquen els dos instruments amb què el Govern posa en valor el nostre sector turístic: el Pla estratègic de turisme de Catalunya i el Pla de màrqueting”.

Una vila i dos barris mariners

  • L’Ampolla. La vila destaca per la seva tradició gastronòmica marinera i el seu entorn pròxim al Delta de l’Ebre que ofereix una gran diversitat d’activitats a l’aire lliure. Com a poble mariner, un dels llocs més emblemàtics de la localitat és el port pesquer on, a més d’activitats nàutiques, els visitants, un cop han arribat les barques a port, poden gaudir de la subhasta de peix. Reconeguda per la seva gastronomia de caràcter mariner i deltaic, a l’Ampolla existeix una gran quantitat de restaurants, la majoria dels quals de caire familiar, on gaudir de cuina tradicional casolana amb el peix, el marisc i l’arròs com a protagonistes indiscutibles. La nova vila marinera presenta també un litoral de variada configuració on es poden trobar des d’extenses i petites platges de sorra o grava fins a singulars cales de roca. Aquesta diversificació de paisatges dona com a resultat una gran varietat de vegetació i fauna la qual se remarca en la Bassa de les Olles, una petita llacuna que forma part del Parc Natural del Delta de l’Ebre. D’entre les experiències més populars, destaquen, per exemple, les visites en vaixell als vivers d’ostres i musclos amb degustació inclosa.
  • Barri del Port de Cambrils. Cambrils és una destinació turística de referència gastronòmica i especialitzada en  les famílies on el barri del Port de Cambrils ha mantingut les seves arrels marineres. Una gastronomia basada en la tradició pesquera i l’horta cambrilenca, juntament amb un paisatge singular i un valuós patrimoni cultural, li aporten aquesta identitat única. Cambrils manté bona part de la població autòctona lligada a les famílies pescadores i una activitat pesquera tradicional i dinàmica al port, amb la llotja de la Confraria de Pescadors de Cambrils, com a centre neuràlgic. L’únic port pesquer del Baix Camp comparteix l’activitat esportiva i recreativa amb el Club Nàutic Cambrils, l’Estació Nàutica Costa Daurada i associacions esportives com Els Vogadors. Destaquen l’arribada diària de les barques d’arrossegament i la subhasta del peix, la processó marinera de la Mare de Déu del Carme, i jornades gastronòmiques com les dedicades a la Galera, els Fideus Rossos, el Calamar i el Romesco. A més, els turistes poden gaudir d’altres experiències turístiques que difonen els valors de la vila marinera: el Museu d’Història de Cambrils; visites teatralitzades al Port; visites guiades a la Llotja de Pescadors; la festa de l’Ormeig; i la visita al Parc Samà, un jardí botànic i històric declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
  • Barri del Serrallo de Tarragona. L’activitat pesquera té una llarga i antiga tradició a Tarragona. El Serrallo, l’actual barri dels pescadors tarragonins, n’és un exemple viu, ple d’activitats que mostren com n’és de viu el lligam entre l’home i la mar. La gastronomia tradicional fa olor de mar i d’horta mediterrània i el barri l’apropa al públic amb iniciatives com ara les Jornades Gastronòmiques del Romesco i el Concurs de Mestres Romescaires. La seva oferta cultural és tan extensa com la seva tradició pesquera, ben representada, entre d’altres, pel Museu del Port, on es proposa un recorregut per la història del port i les seves embarcacions, des que els romans hi van desembarcar fins a l’actualitat, a partir de visites guiades i propostes educatives de lleure familiar. L’Observatori Blau, la Confraria de Pescadors, el Port i els mateixos veïns, entre d’altres, també s’encarreguen de mantenir vius la història, els costums, les festivitats i les tradicions d’un dels barris mariners per excel·lència.

Articles relacionats

Back to top button