Estudis

Bones notícies per al turisme

Tot i que la inflació s'accelera i la guerra a Ucraïna segueix en marxa el sector rep missatges d'esperança

No tot són males notícies per al turisme. Les dades macroeconòmiques no són favorables, però arriben indicadors positius que dibuixen un bon escenari de futur.

Algunes d’aquestes bones notícies estan lligades als anuncis més que positius dels operadors internacionals i a les inversions creixents al sector hoteler per als propers anys. En tots dos àmbits la confiança en el futur del sector és altíssima.

En el cas d’Espanya, segons la plataforma TopHotelProjects que ofereix informació sobre els nous projectes de la indústria hotelera, s’obriran fins a 7.000 habitacions noves aquest any. La dada és molt esperançadora tenint en compte el context actual. Però a més d’aquest creixement immediat de l’oferta, la inversió per als propers anys continuarà en aquesta línia. La plataforma ha detectat més de setanta projectes hotelers a Espanya per als propers 3-4 anys.

Un exemple d’empresa d’allotjament turístic que ha superat la crisi és Paradores. Ja se situa en xifres millors de les que obtenia abans de la covid. L’empresa pública espera superar fins a un 10% els resultats del 2019.

Una altra dada positiva ho estan transmetent els operadors turístics internacionals. El grup TUI reporta reserves per a aquest estiu que arriben al 80% de les que va obtenir el 2019 i aquest percentatge pot anar pujant a mesura que passin els mesos. Expliquen que amb aquest nivell de reserves esperen que el 2022 es pugui tancar com un exercici habitual, amb resultats semblants als anteriors a la pandèmia. De fet, el gegant turístic ha començat a tornar les ajudes que va rebre del govern alemany –uns 4.000 milions– fent un pagament de 700 milions.

També les expectatives positives la trobem en la recuperació de vols als aeroports espanyols. Cada mes que passa les dades s’acosten més als resultats del 2019. Segons Aena al febrer, l’activitat ja estava al 73% respecte a la del 2019 i al març la recuperació encara pujava més fins al 86,2% sobre el 2019. En el cas de l’aeroport de Reus, a la Costa Daurada, aquest estiu oferirà fins el 90% dels seients de fa tres anys, exemple que la recuperació ja és aquí.

I per completar aquestes bones notícies tenim l’anunci del Govern espanyol de destinar aquest any a projectes turístics de sostenibilitat 720 milions d’euros, als quals cal sumar-los els 615 milions de finals de l’any passat i sengles per al proper any.

Articles relacionats

Back to top button