superior

DestinacionsServeis

La nova regulació dels guies turístics, a punt

Una de les regulacions turístiques que més està costant de portar a terme és la dels guies turístics. La Direcció General de Turisme de la Generalitat va iniciar al 2016 els tràmits per adequar-se a la liberalització d’aquesta activitat, d’acord amb les directives europees. El tema va provocar una situació molt tensa entre l’Administració i aquest col·lectiu, però a poc a poc, les dues parts han arribat a un consens.

Nou sistema basat en el model d’excel·lència del EFQM
La premissa era que ja no tenia sentit accedir a la professió memoritzant un contingut per fer un examen. O tenir la possibilitat de ser guia per haver cursat els estudis de turisme. I tot això sense cap altre adequació al llarg dels anys, expliquen des de la direcció general de Turisme.

El nou model, consensuat amb el sector, avalua un seguit de capacitacions molt més plural: formació, experiència, capacitació des d’un punt de vista de formació continua, coneixements de idiomes, habilitats associades a la conducció de grups i la relació amb  persones, etc. La inspiració d’aquest model s’ha trobat en el model d’excel·lència de l’European Foundation of Quality Management (EFQM), que és el més usat a Europa i serveix per a l’autoavaluació i control de la pròpia qualitat. Però Octavi Bono, Director General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, en declaracions exclusives a Comunicatur, marca clarament que es tracta d’una inspiració i no pas el model en sí. “Aquest model intenta que entenguis quina és la teva capacitació en la mesura que ets capaç de donar resposta positivament a un seguit d’aspectes associats amb blocs, en categories de conceptes: com t’orientes als objectius, con configures els teus productes i serveis,  quins sistemes d’avaluació tens de la teva eficàcia, com col·labores amb tercers, quins elements de millores tens incorporats, etc. Hi ha set grans blocs que tenen un pes diferent i uns qüestionaris, i tu t’autoavalues i saps que tens  una puntuació que et dona un estàndard en relació a uns valors recomanats,  així tu saps que en aquell nivell tu et trobaràs en un determinat nivell d’excel·lència i si el vols millorar hauràs de fer unes altres coses.”

Autoavaluació permanent i implicació de les universitats i escoles de turisme
Un altre interessant novetat és que no només els que és vulguin incorporar a la professió hauran de passar l’avaluació, sinó que els que ja són guies també l’hauran de passar i no només una vegada, sinó que l’avaluació és farà amb certa cadència, segons Octavi Bono “per garantir, per auto-obligar-te, en el bon sentit, i que el teu nivell de capacitació i d’exigència i per tant, també de millora i d’excel·lència, pugui anar progressant”.

Tot el procés i les avaluacions tindran el control, la tutela i l’aval de les universitats i de les escoles de turisme associades, per garantir que aquests processos siguin sòlids i que les persones que estiguin autoritzades a fer de guies, estiguin certament capacitades per fer aquesta feina amb tota garantia.

Tot i que el nou sistema no és fàcil d’implantar, per tots els canvis que s’han de produir, fins i tot a nivell normatiu, l’Administració ja ho te tot a punt per engegar-lo aquesta temporada. El darrer endarreriment s’ha degut al context del 155.

Articles relacionats

Back to top button