superior

abajo

Reportatges

El futur Govern d’Espanya i el turisme

Després de les eleccions generals d’aquest 28 d’abril s’obre el torn a les negociacions per formar govern a Espanya. Ha arribat el moment de recuperar les propostes per al turisme de les formacions que poden governar en aquesta nova legislatura.

El bloc format per PSOE i Unides Podem, l’opció d’esquerres, incorporen en els seus programes electorals algunes qüestions vinculades al sector. En el cas del Partit Socialista les mesures al turisme es concentren en els següents punts: continuar amb la implementació de ‘l’Estratègia de turisme sostenible 2030’ i amb la ‘Xarxa de destinacions turístiques intel·ligents’. El PSOE també destaca en el seu programa aspectes com promoure la rendibilitat del sector, la seva sostenibilitat i digitalització. En l’àmbit laboral els socialistes volen garantir l’ocupació digne en el sector turístic. Aquesta mesura s’emmarca en un ‘Pla director pel treball digne’ que busca reduir la temporalitat dels contractes i la contractació fraudulenta, sobretot dels joves.

El possible soci del PSOE al govern és Unides Podem. Aquesta formació política no dedica mesures concretes per al sector, tot i que dins del seu programa sí que proposa la creació d’un segell de qualitat turística per identificar les empreses que respectin els drets laborals dels treballadors i el medi ambient. També proposa la possibilitat de jubilació anticipada per a les cambreres de pis.

Podem advoca per delimitar els pisos turístics ja que els considera un model de turisme insostenible que afecta la vida dels barris. Vol fixar limitacions a la concessió de permisos als habitatges turístics. En aquesta mateixa línia es posiciona sobre les empreses de VTC. Està disposada a limitar la seva activitat en benefici del taxi tradicional.

El bloc de centre dreta recull en els seus programes referències concretes per al sector. El Partit Popular vol traslladar una imatge positiva del turisme, promoure una Llei de turisme que incideixi sobre les diferents normatives de les Comunitats Autònomes, fomentar Espanya com a destinació de compres, distribuir l’activitat turística arreu del país i crear plans que desenvolupin el turisme a noves destinacions.

Ciutadans és el soci natural dels populars. La formació taronja proposa posar en marxa el ‘Pla de turisme espanyol 2030’. Així mateix, aposta per potenciar els recursos en Turespaña. El programa electoral també es recorda del Brexit i contempla actuacions per al sector. En el cas de Ciutadans el seu programa proposa crear un marc a nivell nacional sobre el lloguer d’habitatges turístics que permeti homogeneïtzar les normatives autonòmiques actuals.

Els partits polítics han dedicat poc temps, fins i tot es pot afirmar que poc esforç, a fer propostes vinculades al sector turístic. Tot i representar el 12% del PIB d’Espanya, ni els candidats ni les seves formacions han estat proactius amb l’activitat turística. Esperem que el futur Govern mostri sensibilitat cap a ella.

Articles relacionats

Back to top button