superior

Destinacions

Centenari Costa Brava: hora de fer balanç

La gastronomia, la cultura, els paisatges i el patrimoni han estat els principals eixos sobre els quals han girat, durant dos anys, els actes de la commemoració del centenari de la marca Costa Brava, organitzats pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Aquests elements han estat el fil conductor d’una intensa tasca de promoció per palesar la riquesa i la varietat de l’oferta turística de la zona. Des del Patronat han plantejat el Centenari “com una oportunitat per fomentar i estretar les relacions entre les diferents i nombroses institucions i entitats del territori que hi ha participat activament”.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona, la Diputació de Girona i els patrocinadors privats hi han destinat uns dos milions d’euros, als quals cal sumar el milió aportat per la Generalitat  i gairebé mig milió més provinent del govern central. Municipis i empreses privades també hi han contribuït econòmicament, tot i el context d’una temporada turística irregular.

La major part d’actuacions s’han centrat en els mercats emissors que aporten més visitants a la destinació: l’estat espanyol i França, seguits del Regne Unit, Itàlia i Alemanya. “A nivell de comunicació -expliquen des del Patronat de Turisme Costa Brava Girona- s’han coordinat un centenar de reportatges, s’han concedit més de 50 entrevistes i s’han organitzat viatges de premsa per a mitjans espanyols, francesos, italians, suïssos, alemanys i dels Països Baixos, entre d’altres accions”.

Productes

La cultura i les manifestacions artístiques han gaudit d’un important protagonisme. Les Nits Musicals del Centenari es van afegir, l’estiu de 2009, a l’ampli ventalls de festivals de música de tota la zona. D’altra banda, la guia dels Camins de Ronda, publicada en cinc idiomes, proposa dotze etapes per conèixer i viure els paisatges tot practicant senderisme.

El Patronat també ha col•laborat en exposicions i ha editat diverses publicacions, entre les quals cal destacar una guia turística en braille. Altres fórmules innovadores han estat els menús del Centenari als Trenhotel de Renfe i Elipsos Internacional, i el patrocini del vaixell Nessun Dorma, que va salpar del port de Roses al juny, i farà la volta al món durant dos anys.

Pel que fa a l’esport, un seguit d’esdeveniments han projectat la imatge de la Costa Brava: l’Open de Golf d’Espanya, una etapa del Tour a Girona, el partit de futbol del Trofeu Centenari disputat pel Girona i l’Espanyol, el torneig Costa Brava d’hoquei patins i el campionat del món de windsurf disputat a Sant Pere Pescador.

L’accent gastronòmic

“La nostra gastronomia ha impregnat totes les accions del Centenari i, en alguns casos, n’ha constituït l’essència”, aseguren des del Patronat. I també va servir per posar el punt i final a aquesta iniciativa. La cloenda, celebrada el passat mes de setembre, va aplegar més de 500 persones al Gran Casino Costa Brava de Lloret de Mar.  El sopar va consistir en una degustació de plats de la Carta Costa Brava, elaborats per setze restaurants, alguns d’ells amb estrella Michelin.

L’atenció per la vessant culinària també queda reflectida en el Tour Gastronòmic Costa Brava San Miguel, que ha recorregut molts municipis de la zona durant el darrer estiu. S’han elaborat cartes especials de plats i de vins en el marc d’una campanya de promoció gastronòmica amb la col•laboració de cuiners i restauradors locals.

A més de l’aspecte commemoratiu, “s’ha plantat la llavor per a futurs projectes turístics, per exemple, l’Associació de Guies de Girona i la Universitat de Girona ja preparen unes rutes tematitzades a partir d’un centenar d’elements d’interès de la Costa Brava”.

Back to top button