superior

Destacat

Catalunya podrà participar en la gestió de l’aeroport de El Prat

El Govern de l’Estat ha donat llum verda a la participació de Catalunya en la gestió de El Prat i a l’entrada de capital privat a AENA. L’Estat mantindrà el control del 51% de la societat gestora de l’aeroport de Barcelona

La decisió adoptada pel Consell de Ministres manté el 51% del futur consorci gestor de l’aeroport de Barcelona en mans de l’Estat, un 30% el podran adquirir el capital privat i el 19% restant serà per a la Generalitat.

Aquest model serà d’aplicació als aeroports espanyola amb més de 30 milions de passatgers, o el que és el mateix, Madrid-Barajas i Barcelona–El Prat.

El nou model que impulsa el Ministeri de Foment mantindrà una majoria estatal per garantir la qualitat del servei i la seguretat en la gestió en xarxa. L’actual AENA passaria a dividir-se en dues entitats empresarials diferenciades, d’una banda quedarà la navegació aèria i per l’altre, la gestió dels aeroports.

Davant d’aquesta decisió els posicionaments han estat diversos. La Cambra de Comerç de Barcelona ha considerat la notícia com un gir històric en el model de privatització d’AENA i troba un encert la separació de les funcions de gestió aeroportuària amb les de navegació aèria.

Per la seva part la patronal Cecot considera que la decisió del Consell de Ministres no respon a les reivindicacions d’un canvi del model aeroportuari i es limita a privatitzar una part d’AENA. La Cecot ha reclamat una descentralització de la gestió aeroportuària en línia amb els paràmetres internacionals i ha opinat que l’actual model d’AENA és una excepció mundial.

Els partits polítics catalans CiU, ERC i ICV no veuen amb bons ulls la proposta perquè no dóna un pes determinant a Catalunya, i la Generalitat ho valora com un pas endavant però insuficient i espera que el govern català pugui tenir una posició estratègica en la presa de decisions de la nova societat gestora de El Prat.

 

Back to top button