superior

Destacat

Benvinguda la ignorància!

Una opinió sobre la taxa turística i la seva reorientació perquè no tingui un efecte purament recaptatori i es destini a dinamitzar la industria turística i crear riquesa.

Quan en l’any 1982 vaig començar el meu camí personal en el món del Turisme com President del Patronat Municipal de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona recordo que les persones que representaven el sector empresarial turístic sempre em reclamaven més diners per a la promoció de la ciutat. I quan jo els exigia un esforç econòmic per la seva banda per a aquesta promoció turística sempre responien: “ja paguem els nostres impostos”.

La meva resposta era que els impostos servien per a altres qüestions i en l’esforç per promocionar Barcelona com destinació turística havíem d’aconseguir conjuminar l’esforç públic (ajuntament) amb l’esforç privat (empresaris). Per això quan en 1984 vaig crear el Barcelona Convention Bureau, el primer a Espanya, com a base de la seva constitució hi figurava que els membres havien de pagar quotes atès que ells serien els directes receptors dels beneficis de la promoció que es realitzés.

Ja des de llavors vaig ser un defensor de les Taxes Turístiques. Però de les Taxes Turístiques, no de nous impostos sobre l’activitat turística. En aquest país som especialistes en descobrir mediterranis, i per això en lloc d’imitar les coses que es feien bé en altres països –que és el que vam fer el 1984 amb BCB- ens hem inventat un impost que grava directament no al turisme sinó a una de la "commodity" del turisme que són les pernoctacions i aquests ingressos no es dirigeixen a la mera de la promoció turística sinó a cobrir conceptes generals de la despesa pública.

Tenim veïns europeus que ho estan fent molt bé, però com la ignorància acostuma a ser agosarada en lloc d’estudiar aquests exemples ens han posat un impost, i no una taxa, que no té gens que veure amb la promoció de la nostra principal indústria econòmica. Els efectes de l’impost seran purament recaptatoris per pal•liar altres forats existents i no tindrà, com en els països que l’estan aplicant correctament, un efecte dinamitzador de la indústria turística i per tant creador de riquesa econòmica i social (llocs de treball).

P.S. Com cal ser honest he de dir en veu alta que ni el Conseller Mena ni la DG. Marian Muro han pogut opinar sobre el tema i els seus consells no han estat escoltats.

Raimon Martínez Fraile
Adjunt a la Presidència d’AC-HOTELS
President del SITC

Back to top button