superior

AllotjamentDestinacions

Barcelona paralitza qualsevol nou projecte d’allotjament a la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona ha suspès l’emissió de llicencies de tot tipus com a mínim durant un any prorrogable fins tenir “un Pla Especial de Regulació d’Allotjaments Turístics per a la ciutat”.

L’alcaldessa Ada Colau ja havia anunciat durant la campanya que obriria un període de reflexió sobre el model turístic de la ciutat “per assegurar que l’activitat turística no representa cap font de conflicte amb els veïns i veïnes de la ciutat,  garantir la qualitat de vida dels ciutadans i evitar alteracions de l’ordre públic”.

Amb aquesta mesura queden suspeses oficialment l’emissió de llicències d’hotels, aparthotels, apartaments turístics, pensions, hostals, habitatges d’ús turístic, residències d’estudiants i albergs juvenils. El consistori no ha fet càlculs econòmics del que suposa aquesta decisió però com a mínim afectarà a una trentena de llicències hoteleres en tràmit  i a les noves peticions.

Però la suspensió també afecta als establiments ja existents. Segons ha comprovat Comunicatur l’anunci publicat per la Gerència d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament (Exp. num. 15PL16354) també queda suspès “l’atorgament de llicències d’obres d’edificació de nova planta, gran rehabilitació, reforma o rehabilitació amb canvi de l’ús principal de l’edifici, i l’increment de volum o sostre edificable, i/o els comunicats immediats i diferits vinculats a la instal·lació o ampliació d’aquestes activitats”.

“Aquesta és una suspensió cautelar, preventiva i temporal per reflexionar sobre el model turístic”, han assegurat des de l’ajuntament. El nou govern de la ciutat vol comptar amb “una radiografia fixa del parc d’allotjament turístic a la ciutat que permeti avaluar i diagnosticar l’oferta existent i l’impacte econòmic i social que té sobre l’accés a l’habitatge, ocupació de l’espai públic, mobilitat, diversitat d’usos i producció i gestió de residus”.

Els hotelers de Barcelona aproven la moratòria

El Gremi d’Hotels de Barcelona no ha criticat la suspensió. En veu del seu president, Jordi Clos, espera que la moratòria sigui “el més curta i clara possible” i que serveixi per conèixer quines són les zones més saturades de la ciutat i on es poden instal·lar més establiments i on no. També espera que serveixi per lluitar contra als establiments il·legals i l’economia submergida.

Des de l’ajuntament valoren la important font de riquesa que produeix el turisme  -contribueix a l’entorn d’un 14% del PIB de la ciutat–, però volen fer-ho compatible amb el dia a dia ciutadà. Colau ha declarat que “és una prioritat de govern fer que el turisme sigui sostenible i posar-hi ordre” i ha afegit que aquest sector s’ha de governar de forma democràtica per redistribuir al màxim els seus beneficis al conjunt de la ciutat.

Crítiques dels partits i la Generalitat

Tres grups polítics de l’oposició municipal (CiU, PSC i PP) han criticat l’actitud de l’alcaldessa en la presa de decisions: “paralització de la ciutat”, “incertesa” o “mesura que posposa el problema” són algunes de les afirmacions dels partits. La moratòria tampoc ha agradat a la Generalitat de Catalunya. En conèixer la decisió, en boca del Conseller responsable de turisme, Felip Puig,  ha considerat  que es tracta d’un error perquè s’ha pres de manera “precipitada i unilateral, sense comentar-la ni contrastar-la amb altres institucions, com el mateix sector turístic i la Generalitat”.

Articles relacionats

Back to top button