AllotjamentEstudis

Empresaris demanen restricció en l’activitat de plataformes com Airbnb i Homeaway

La patronal d’empreses turístiques, Exceltur, entra en guerra contra les plataformes de lloguer d’habitatges turístics. Exigeixen una regulació més dura contra aquests intermediaris als que acusen de contribuir a la competència deslleial i el frau fiscal.

Critiquen que l’oferta d’allotjament turístic en vivendes no està subjecte a cap obligació sumat als problemes de convivència ciutadana que generen. Proposen a l’administració un nou marc regulatori per ordenar el lloguer de l’habitatge turístic. Airbnb i Homeaway sumen més de 500 mil places del milió que ofereixen a Espanya les 10 primeres plataformes P2P. El 48% de l’allotjament turístic urbà a Espanya es comercialitza pel P2P.

Per a Exceltur, el lloguer d’habitatges “és un negoci altament lucratiu amb un creixement desbordant. se superen les 2,7 milions de places en aquest tipus d’habitatges d’ús turístic enfront de les 2,4 milions de places reglades, afavorit per unes molt minses normatives i el mínim compliment de les mateixes”. La patronal afirma que una part rellevant d’aquesta oferta pertany a l’àmbit de l’economia submergida que deixa de contribuir fiscalment fins a “800 milions d’euros anuals”.

L’estudi d’Exceltur afirma que “1 de cada 11 habitatges dels centres de les 12 ciutats analitzades es lloguen a aquest efecte, expulsant gradualment a la població resident”. El 59% dels veïns de les zones amb major concentració d’aquests lloguers turístics perceben una pèrdua en la seva qualitat de vida: al 80% els afecta el soroll, al 70% la major brutícia i un 42% acusen pèrdues de seguretat.

Airbnb a Cuba

Airbnb ha entrat a Cuba i en pocs mesos ha doblat el seu creixement després d’instal·lar-s’hi. La plataforma espera que Cuba sigui la primera destinació per als viatgers nord-americans. Actualment ja ofereix mil habitatges i habitacions i s’ha adaptat a la legislació cubana on existeixen restriccions de tot tipus. Airbnb assumeix les taxes dels cubans i té localitzats uns intermediaris que detecten els allotjaments en lloguer i gestionen aquest lloguer en nom dels propietaris, denominats “amfitrions” per la plataforma.

Articles relacionats

Back to top button