superior

Destinacions

Intimiden els turistes a Barcelona com a forma de pressió

Les protestes veïnals contra el model turístic pugen de to a Barcelona. La nova estratègia passa per intimidar directament els visitants en zones turístiques.

Amb aquest pas de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) es posa en risc la imatge de la ciutat a nivell internacional. D’una problemàtica bàsicament vinculada a la gestió dels fluxos turístics i a la massificació dels espais públics, típica de les grans destinacions, s’està generant un problema molt superior a la destinació: de seguretat i ordre públic.

Què busquen amb aquesta actuació? És clar que interpel·lant directament al turista l’associació de veïns no aconsegueix un efecte de conscienciació del visitant sinó que envia un missatge d’intimidació per als futurs turistes. El missatge: No sou benvinguts! Justament la seguretat és un dels principals valors que tenen les destinacions. Allà on el visitant té sensació de perill, no hi va.

L’ABTS va organitzar en cap de setmana sis mobilitzacions al mateix temps de forma coordinada en punts turístics de la ciutat (Sagrada Família, la catedral, Plaça d’Espanya, Vila olímpica, barri de Gràcia i Colom). A banda de desplegar pancartes i repartir octavetes van abordar els turistes i van pujar al Bus Turístic.

L’Ajuntament de Barcelona comparteix la diagnosi que fan els veïns sobre la saturació de la ciutat i busca fórmules per descongestionar les zones turístiques. Una de les accions que ha realitzat és sensibilitzar els operadors turístics i treballar amb ells per fer una gestió del turisme més sostenible. En una reunió amb l’European Tour Operators Association (ETOA) els seus representants es van mostrar partidaris de col·laborar amb les autoritats i manifesten que “la ciutat no és un gran museu, es pot fer turisme de manera responsable”.

En aquesta línia és mou bona part del sector turístic internacional. Com va informar Comunicatur durant la darrera edició de la fira World Travel Market de Londres, el 75% dels professionals, a títol individual, consideren que posar límits al turisme és una solució pràctica per a la massificació. La mateixa enquesta constatava que en un any s’ha passat d’un 36% a un 60% les empreses que acceptarien posar limitacions al turisme.

Articles relacionats

Back to top button