superior

Estudis

Una tercera part del creixement turístic espanyol és prestat de destins competidors

Els conflictes geopolítics aporten a Espanya un 36% del creixement turístic en els últims cinc anys. La inestabilitat en mercats competidors ha derivat turistes estrangers cap a la península sustentant un terç del creixement de les pernoctacions.

L’Observatori Econòmic del BBVA ha posat números: des del 2010 han arribat a Catalunya 2,7 milions derivats de zones de conflicte, entre 11 i 13 milions en el conjunt d’Espanya. Això vol dir que l’increment turístic experimentat pel sector català en l’últim lustre, un 38%, es pot considerar turista prestat. En el cas d’Espanya el percentatge se situaria entre el 25% i el 30%.

Las Palmas és la província més beneficiada amb un 68,2% del creixement 2010-2015. La segueixen Cadis amb un 67,8%, i les Balears amb un 63%.

El BBVA cita en el seu estudi que “el repte per al sector és fidelitzar els turistes prestats” d’Egipte, Tunísia, Turquia així com de França o Grècia. Aquesta anàlisi coincideix amb la valoració turística que realitza trimestralment Exceltur i que va detallar Comunicatur en el mes d’octubre a la informació El sector turístic espanyol viu en una ‘bombolla’. S’advertia que el destí està vivint una situació irreal per “les continuades onades de turistes estrangers, en bona part prestats”.

La incertesa política ha jugat a favor, com també ho ha fet la conjuntura internacional. En els últims anys, el turisme ha mostrat una clara tendència positiva a nivell global amb taxes de creixement dels viatges internacionals superiors al 4%. Alguns factors que expliquen aquest bon comportament són els nous països que se sumen a l’emissió de turistes al món i la caiguda del preu del petroli que ha rebaixat els preus de transport.

Articles relacionats

Back to top button