superior

AAVV i TTOOEmpreses

Airbnb guanya la batalla legal a Catalunya

La justícia ha estimat la reclamació d’Airbnb contra la sanció de 30.000 euros que li va imposar la Generalitat de Catalunya per comercialitzar allotjaments il·legals. Va ser la primera sanció a nivell mundial que una administració imposava a la plataforma.

Un jutjat de Barcelona ha decidit anul·lar la multa del juliol del 2014 i els actes associats a aquesta sanció que incloïen el cessament de l’activitat de lloguer d’apartaments sense llicència. El jutge considera que Airbnb és únicament responsable de l’explotació de la plataforma tecnològica “online”.

Les tesis de la justícia coincideixen amb l’estratègia de la companyia que sempre ha defensat el seu paper com a facilitador de la interconnexió de particulars que volen compartir el seu habitatge a canvi d’un preu. Ara sembla que la Generalitat utilitzarà la via del recurs contra aquesta decisió, segons publica El Confidencial, ja que estima que l’activitat de la plataforma és de prestació de serveis turístics i ha de complir amb la normativa de turisme.

El cop és gran per a aquells que aspiren a regular el sector de l’economia col·laborativa i les seves ingerències en l’economia convencional. La sentència dóna suport en certa mesura la creació d’espais al·legals o virtuals que competeixen amb el sector reglat sense complir les mateixes normes. Airbnb ha guanyat una batalla molt important al tombar la que va ser la primera sanció que rebia d’una administració a tot el món. A partir d’ella, altres estaments públics es van animar a limitar la seva expansió desordenada amb mesures coercitives.

Recentment, Airbnb ha arribat a un acord amb les autoritats novaiorqueses perquè les sancions que preveu la nova normativa de la ciutat recaiguin sobre els propietaris i anunciants dels habitatges turístics i no sobre la plataforma, segons explica The New York Times.

Articles relacionats

Back to top button