superior

Mercats

Els creditors forcen Grècia a quadruplicar l’IVA del turisme

La Troica demana Grècia que apugi l’IVA del turisme fins al 23%, actualment està fixat en el tipus súper reduït del 6%. El sector turístic grec està espantat davant l’impacte que podria tenir. El primer ministre, Alexis Tsipras, accepta d’incrementar-lo fins el següent tram del 13%.

Els empresaris turístics veuen un gran problema de pèrdua de competitivitat tenir un IVA superior a altres destinacions competidores. Al igual que el govern, acceptarien un increment del tipus però multiplicar-lo per quatre “seria una catàstrofe”, asseguren. La Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional han situat el gravamen turístic a la llista de reformes que cal imposar en el país per que pugui accedir a nous trams de rescat econòmic.

El turisme és un pilar de l’economia grega. Aporta el 25% del PIB i ocupa a 700 mil persones en un país d’11 milions d’habitants. Anualment rep 24 milions de turistes que deixen uns ingressos de 13.500 milions d’euros.

Les previsions turístiques de Grècia són molt bones perquè la crisi està baixant els preus i la converteixen en una destinació atractiva. En 2015 els increments dels contingents turístics poden superar el 10% respecte el 2014, un any que ja va ser bo. Amb aquestes expectatives el país hel·lè esdevé una gran competidor per a l’oferta de costa mediterrània.

Articles relacionats

Back to top button