Estudis

Toc d’alerta pels resultats turístics de Catalunya el primer quadrimestre

Les estadístiques turístiques de Catalunya del primer quadrimestre de 2018 donen un balanç negatiu tant en afluència com en ocupacions als establiments allotjament turístic.

De gener a abril, la destinació catalana ha rebut 4,7 milions de desplaçaments de turistes estrangers, un 1,9% menys que el mateix període de l’any anterior. Aquest descens es tradueix en valors absoluts en 90.732 arribades menys, segons l’Observatori del Treball i Model Productiu. Els turistes francesos, alemanys, nòrdics i suïssos són els que més es contrauen, tant en termes relatius com absoluts.

El 22,4% de les arribades a Catalunya són del mercat francès, sent el principal emissor, tot i la disminució que acumula del -17,3%. Els percentatges de caiguda d’alguns mercats són alarmants per elevadíssims. En el cas alemany del -16,5% i dels països nòrdics del -20,3%.

L’afluència en el conjunt de l’Estat en aquests quatre mesos de l’any ha ascendit a 20,5 milions de desplaçaments, un 2,3% més que el primer quadrimestre de 2017. En aquest periode Catalunya conserva la segona posició en el conjunt de l’Estat, amb el 22,7% de les entrades, per darrere de les Canàries (23,6%).

Pel que fa a les ocupacions hoteleres del primer quadrimestre de 2018, les pernoctacions en els establiments catalans han caigut un -3% situant-se en 12 milions. El descens ha estat generalitzat en els clients de totes les procedències: catalans (-4,3%), de la resta de l’Estat (-8,1%) i estrangers (-1,2%). Els hotels han allotjat 5 milions de viatgers, un 1% menys que el mateix període de 2017.

Els allotjaments extra hotelers –càmpings, apartaments, cases rurals i albergs- també han allotjat un 2,5% menys que un any abans, en conjunt 897.110 viatgers. A més, els 3 milions de pernoctacions acumulades en el quadrimestre han suposat un descens de l’1,2% interanual. Les pernoctacions dels clients de la resta de l’estat han baixat una -17,4% i les dels estrangers un -4,8%, només els turistes catalans han incrementat les seves pernoctacions en els establiments extra hotelers (+4,3%).

Articles relacionats

Back to top button