Destinacions

Saloufest reobre el debat sobre el model turístic

L’arribada de 9.000 joves britànics a Salou sota el reclam de l’esport i la festa han reobert el debat sobre el model turístic de Catalunya. Aquests turistes han deixat 4 milions d’euros a la població però també un enfrontament institucional que s’ha tancat en fals. El preu de la desestacionalització turística, a debat.

Els mitjans de comunicació s’han avocat a la crítica de la Saloufest. L’Ajuntament i el sector de la Costa Daurada han volgut desvincular-ho de l’anomenat turisme de borratxera i han defensat l’oportunitat que suposa atreure turistes fora de temporada i generar riquesa.

Des de fa anys, el sector turístic català i les administracions estan treballant a fons per aconseguir desestacionalitzar la temporada, per crear activitat turística més enllà dels mesos d’estiu. Omplir hotels, restaurants i espais d’oci durant tot l’any és un objectiu de municipis i destinacions turístiques consolidades d’estiu que aprofiten esdeveniments diversos (competicions esportives, congressos, trobades internacionals…) per generar riquesa també en la temporada baixa.

Algunes veus critiquen que aquesta desestacionalització s’ha fet a qualsevol preu, acceptant grups de joves que visiten Catalunya per emborratxar-se i desenfrenar-se, amb la conseqüent molèstia pels veïns i desprestigi de la destinació que els acull. D’altres opinen que en aquests casos no s’ha de parlar de turisme sinó d’incivisme, i deixar que l’autoritat posi fre a la disbauxa fent complir les ordenances.

La Saloufest només és un exemple de com les poblacions catalanes acullen grans grups de turistes captats per turoperadors que omplen hotels a canvi de preus ajustats. Els viatges de l’Imserso no deixen de respondre a aquest principi, però en aquest cas, els jubilats no generen les molèsties que provoquen els turistes passats de voltes.

En molts casos, ajuntaments i sector turístic local estan fent esforços per la qualitat, apostant per segells d’especialització en turisme familiar: Salou, Lloret de Mar o Calella en són exemple. El conseller de Turisme de la Generalitat, Josep Huguet, ha advertit Salou que podria perdre la certificació de Destinació Familiar si no es garanteix el civisme a la població. Les manifestacions d’Huguet han enervat els ànims al municipi, que va ser pioner l’any 2002 en obtindre aquesta marca de la Generalitat. L’Ajuntament de Salou, el Patronat de Turisme de la Costa Daurada i la Cambra de Comerç de Tarragona han demanat “prudència i responsabilitat” al conseller perquè en el context actual de la polèmica les seves manifestacions són inoportunes i perjudicials per a la destinació.

Tard o d’hora caldrà obrir novament aquest debat del model turístic català. En aquesta ocasió seriosament i tenint present la realitat turística del país, les característiques i quantitat de l’oferta turística, el posicionament real de la destinació en els mercats i entre els clients. Parlar d’un model de futur per a Catalunya sense conèixer la veritat de les empreses i els professionals del sector només servirà per tornar a tancar en fals aquest debat.

Back to top button