superior

Destinacions

Quin valor tenen les 95 platges de Catalunya amb Bandera Blava?

La temporada d’estiu s’ha iniciat a Catalunya amb un total de 119 banderes blaves, 95 per a platges i 24 per a ports esportius. El distintiu ha estat qüestionat sovint pels criteris i controls que s’apliquen.

La Bandera Blava l’atorga un tribunal internacional de la FEE (Fundació d’Educació Ambiental), amb la col•laboració de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), que gestiona la campanya a l’Estat espanyol. Aquest guardó, té cert reconeixement a escala internacional, valora i en principi premia, la gestió ambiental i la seguretat, les instal•lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental. Així mateix, exigeix a les platges una qualitat de l’aigua excel•lent i als ports, una excel•lent gestió ambiental.

Algunes veus crítiques recorden que Adeac no és cap organisme públic europeu, sinó una entitat privada. També critiquen alguns dels criteris per aconseguir la bandera, no sempre exigents. Des de fa temps municipis van renunciar al distintiu. L’Ajuntament de Begur és un dels que ja no participarà en les banderes blaves en considerar que els seus criteris són poc rigorosos. Se suma a altres municipis de la Costa Brava com Roses, L’Escala o Cadaqués que ja van decidir no optar.

La decisió de Begur ha arribat després que les platges de Sa Riera i Aiguablava perdessin el distintiu quan segons l’alcalde s’ofereixen exactament els mateixos serveis que l’any anterior i no s’ha canviat absolutament res. Ara miraran de complir amb la ISO de Qualitat per a platges en considerar-la més seriosa.

Amb tot les zones de bany de Catalunya es poden considerar excel•lents. Durant l’estiu de 2016 el 94% de les zones de bany litorals ha obtingut una qualitat microbiològica de l’aigua excel•lent, mentre que el 5% restant ha obtingut la classificació de bona, sense registrar cap platja amb qualificació deficient, segons el balanç de final de temporada de bany dut a terme per l’Agència Catalana de l’Aigua.

Les banderes blaves també s’atorguen als ports esportius. En el cas de Catalunya la totalitat de les candidatures presentades, 24 ports, han obtingut el distintiu.

Relació de platges amb Bandera Blava 2017
Relació de ports esportius amb Bandera Blava 2017

Articles relacionats

Comproveu també
Close
Back to top button