superior

Destinacions

Presentat el “Decàleg per a museus i equipaments culturals de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre”

El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha fet un pas més en el seu objectiu d’aconseguir que els museus i equipaments culturals millorin el seu atractiu per al públic familiar. I ho ha fet elaborant un decàleg que ha presentat en format webinar a les institucions, gestors d’equipaments culturals i museus.

Al mateix temps també ha presentat el seu “Estudi sobre nous models de museus i equipaments”. Els dos documents s’han elaborat a partir de la feina conjunta amb responsables i gestors d’espais culturals i les famílies.

El “Decàleg per a museus i equipaments culturals de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre” recull les conclusions de l’estudi sobre nous models de museus i equipaments que el Patronat de Turisme ha elaborat a partir de la feina feta en el marc de l’Operació Patrimoni Cultural del PECT turisTIC en família, que ha radiografiat els actuals recursos culturals que els visitants de la zona i els turistes poden visitar. El treball també ha recollit les principals tendències del turisme familiar i ha identificat les necessitats de les famílies, recollides en les reunions de grup, entrevistes i tallers de cocreació que s’han dut a terme al llarg del projecte. Veure notícia a Comunicatur.

Cal destacar que a més d’entrevistar a experts de l’àmbit cultural, s’ha parlat amb 24 famílies amb filles i fills menors d’onze anys i s’ha escoltat la veu dels més petits per trobar solucions creatives a les necessitats detectades.

Deu propostes per fer més atractius els museus i equipaments culturals a les famílies

El Decàleg vol ser una eina pràctica que generi un desenvolupament del turisme familiar cultural en que les famílies siguin autèntiques protagonistes. Amb un disseny molt atractiu, a base de dibuixos, punts clau ben destacats i un inici on es pot llegir “Les famílies volen…”, es van desgranant els deu punts del Decàleg, que son:

1.- Informació pràctica sobre les visites.
Amb dues idees principals: els formats audiovisuals són molt atractius i recomanacions directes d’altres famílies que expliquin la seva experiència.

2.- Desconnectar i connectar amb l’experiència.
Amb unes referències inspiradores: el centre d’interpretació de la pedrera romana del Mèdol, el centre de visitants del monestir de Poblet o els vídeos interactius d’algunes atraccions de PortAventura World.

3.- Sentir-se com a casa.
Entre les idees i referències inspiradores d’aquest punt destaca les motxilles d’activitats per a famílies dels museus britànics.

4.- Espais adaptats per a tothom.
Cal adaptar espais per a tota la família i comptar amb zones còmodes i habilitades per necessitats com ara espais per a lactància, canviadors mixtos i ambients i mobiliari dissenyats pel descans de les famílies.

5.- Participar i emocionar-se.
Les idees principals aquí són dissenyar itineraris que incloguin el joc i facilitin l’exploració autònoma i comptar amb guies que utilitzin un llenguatge proper facilitant la connexió amb l’espai.

6.- Continguts didàctics i entenedors.
Per aprendre de manera lúdica i pedagògica.

7.- Viatjar en el temps.
Les idees posades sobre la taula van des de disposar de disfresses i accessoris per a fer-se fotos fins a organitzar tallers per crear rèpliques per endur-se a casa com a record, passant per imatges que mostrin “l’abans i el després” per exemplificar el pas del temps.

8.- Interactuar amb els espais i les històries.
Es proposa organitzar visites teatralitzades o activitats de recreació històrica amb recursos com música i sons ambientals.

9.- Combinar diferents tipus d’activitats.
Implementar activitats amb un cert component competitiu, com gimcanes o escape rooms i oferir tallers experimentals.

10.-  Visites dinàmiques amb ritmes diferents.
Les idees recomanades en aquest punt són jocs de pistes que facilitin la descoberta autònoma, senyalitzar punts de sortida on poder descansar per afavorir els canvis de ritme o entregar un obsequi per haver fet una activitat o haver completat la visita.

El PECT TurisTIC en família és una iniciativa d’intervenció coordinada liderada per la Diputació de Tarragona. Es tracta d’un projecte de recerca i innovació que ha de marcar un abans i un després en el turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, un punt i a part en la seva definició i gestió com a destinacions turístiques familiars.

El PECT TurisTIC en família és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.
Vull veure el Decàleg

Vull veure els dos vídeos del webinar

Articles relacionats

Back to top button