superior

Estudis

El turisme gastronòmic serà clau per recuperar el sector per la seva base local

El futur immediat del turisme quan comencin a obrir-se les opcions de desplaçaments, seguiran passant per la proximitat, la cerca de la natura i escollir llocs menys turístics i massificats. I amb aquestes perspectives el turisme gastronòmic es presenta com una elecció de primer ordre.

L’expert Xavier Medina, director de la Càtedra Unesco d’Alimentació, Cultura i Desenvolupament y catedràtic dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), aporta dades per certificar aquesta afirmació, com per exemple la darrera enquesta feta entre el grup d’experts de l’Organització Mundial del Turisme (OMT).

Segons l’enquesta de l’OMT, la recuperació del sector no arribarà fins el 2022 com molt aviat. I quan ho faci, no tots els tipus de turisme tindran la mateixa demanda. Aquí és on el gastroturisme te les de guanyar, per les raons següents:

    • El turisme gastronòmic té una base local, la qual cosa afavoreix l’atracció de proximitat.
    • Es buscaran llocs més tranquils i menys massificats, com els territoris rurals, on el menjar és també un atractiu.
    • Augmentarà la demanda d’activitats de natura i aire lliure i experiències de viatges lents per assaborir cada moment i gaudir de visites més tranquil·les, com ara anar als cellers o conèixer les tradicions i costums locals, cosa que inclou el menjar a restaurants locals.
    • No cal oblidar que un turista pot anar a la platja, descobrir el patrimoni arquitectònic o visitar un museu, però menja tres cops al dia.

Xavier Medina recorda també que segons el III Estudi de la demanda de turisme gastronòmic que va elaborar l’empresa de consultoria turística Dinamiza Asesores el 2019, el 82% dels espanyols afirmava que durant els dos darrers anys havia fet algun viatge o escapada per gaudir de la gastronomia.

També afegeix que aquest tipus de turisme té un valor afegit molt alt, ja que deixa un record important en el visitant, que descobreix així determinats productes als quals es pot fidelitzar. I posa com exemple l’augment de comandes a distància d’alguns d’aquests productes. I tothom sap que la recomanació de restaurants o llocs per comprar producte de qualitat és una realitat del boca-orella del viatger.

Medina acaba de participar en el VII Congrès Internacional Científic Professional de Turisme Cultural de Còrdova, que ha tingut lloc entre el 17 i el 19 de febrer.

Articles relacionats

Back to top button