superior

Organismes / Política turística

Mesquida: el major problema del sector està en l’oferta turística del litoral

El reposicionament de l’oferta turística del litoral representa el problema estructural de "major entitat" al que ha de plantar cara el sector a Espanya, segons ha destacat el secretari general de Turisme i Comerç Interior, Joan Mesquida.

Mesquida ha apostat pel ‘Pla Turisme Litoral Segle XXI’ amb el qual es busca dinamitzar l’adaptació de l’oferta en les costes espanyoles i en els arxipèlags als nous models turístics.

La distribució de l’oferta turística a Espanya es concentra en el litoral Mediterrani i les illes, que apleguen el 76% de l’oferta total. Catalunya ocupa el primer lloc gràcies a la seva gran oferta en places de càmpings. A continuació se situa Andalusia, seguida de les illes Balears i Canàries.

El director de l’Àrea d’Estudis i Investigació d’Exceltur, Óscar Perelli del Amo, ha precisat en un dels articles de la revista Papeles que és "necessari" optar per una "nova cultura" de treball turístic en el litoral que ofereixi "millors resultats econòmics, ambientals i socials". Per a Perelli, l’última dècada "posa de manifest" uns "resultats minvants” de l’activitat turística del litoral espanyol, sota un "paradigma empobridor" en el qual s’han rebut més turistes, però "han estat menys temps en les destinacions i han reduït la seva despesa diària".

Per la seva banda, el professor de la Universitat de Jaén Juan Ignacio Pulido, manté en el nombre 128 de la revista de Funcas que el model tradicional del turisme espanyol està "esgotat" i és "insostenible". Això es deu, segons Pulido, a la "pèrdua" de quota de mercat d’Espanya en el context internacional; la "perillosa dependència" de la turoperació i de les companyies aèries de ‘low cost’; a la deslocalització residencial d’un creixements urbanístic "insostenible" i a la "falta" de coneixement per a la gestió turística i les "dificultats" financeres en els municipis espanyols.

El passat mes de març Consell Espanyol de Turisme (Conestur), òrgan de coordinació del sector públic i privat del turisme, es va aprovar el document de bases i la Declaració del pla Litoral. En aquest, s’insta a engegar una política turística que suposi la inversió en el reposicionament de l’oferta turística; la rehabilitació del litoral; el compromís de reducció de la càrrega ecològica, i un nou sistema de lideratge i governança, entre uns altres./Ag EP

Back to top button