superior

AAVV i TTOO

Les grans agències online prenen el pel a Hisenda

Utilitzen empreses pantalla per esquivar impostos a Espanya igual que fan plataformes com Airbnb o Uber

Tot i ingressar milions d’euros cada any l’enginyeria financera que utilitzen les grans agències de viatges en línia els ha permès evitar el pagament d’impostos a la Hisenda espanyola.

Un treball periodístic de María Juárez i Javier Romera, publicat per l’Economista.es, revela que Booking, Expedia, Trivago, Lastminute i Rumbo només han tributat 2,3 milions d’euros a Espanya. Segueixen la fórmula de les plataformes Uber i Airbnb de tenir la seva matriu a un país estranger i una instrumental a cada país.

Tenint en compte les dades del 2021, aquestes cinc agències van facturar aquí gairebé 95 milions d’euros, però només van pagar alguns milers d’euros en impostos. Booking va ser la que va pagar més impostos, poc més de 2 milions. Rumbo, la que més va facturar (47 milions), encara va tenir una devolució de 82.000€. Les altres tres van pagar 181.000€ Expedia, 108.000€ Lastminute i 17.000€ Trivago.

Com eludeixen el pagament dels impostos? El reportatge explica que les societats matrius d’aquestes agències estan ubicades fora d’Espanya, als Països Baixos, Suïssa o als Estats Units… i situen al país una societat instrumental dedicada al màrqueting. Amb aquesta trama empresarial creuen factures entre l’empresa central i la filial per uns imports que acaben coincidint entre allò facturat per les reserves i el dels serveis deixant gairebé a zero el balanç.

Articles relacionats

Back to top button