superior

Ara Lleida

MUNDIAL DE DESCENS EN AIGÜES BRAVES A SORT

Més de 300 competidors de 31 països participaran en el 27è Campionat del Món de Descens d’Aigües Braves, que se celebrarà a Sort del 7 al 13 de juny. L’esdeveniment, que es disputarà per primera vegada a l’Estat espanyol, servirà per potenciar el Pallars Sobirà com a destinació turística amb la inclusió d’un programa social, cultural i educatiu paral·lel a la celebració del Mundial, que complementarà l’oferta paisatgística, cultural i gastronòmica de la comarca. A més, la Seu d’Urgell acollirà del 25 al 27 de juny la Copa del Món de Canoa Eslàlom.

El Campionat del Món de Descens d’Aigües Braves se celebra cada dos anys i reuneix els millors especialistes mundials. Les proves que hi tindran lloc són el descens clàssic en homes C1, C2 i K1 i en dones C1 i K1, en participació individual i per equips, sobre un recorregut de 6.800 m en diversos trams del riu Noguera Pallaresa, que és connectat per la carretera C-13 i que facilitarà la tasca dels mitjans de comunicació, l’organització, la seguretat i la visió dels espectadors. Les proves de descens esprint, en les mateixes modalitats i participants, tindran lloc al camp de regates l’Aigüerola de la població de Sort en un recorregut de 590 m de longitud que, per les seves condicions, es pot considerar com un dels millors del món.

Com a actes paral·lels, Sort 2010 tindrà un extens programa social, cultural i educatiu que inclourà nombroses activitats turístiques per als membres de les delegacions i els visitants. Així, l’organització del Campionat del Món de Descens d’Aigües Braves Sort 2010, en col·laboració amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu, ha programat del 8 a l’11 de juny al matí les Rutes Natura pel Pallars Sobirà, activitat complementària que tindrà lloc paral·lelament a la competició de descens clàssic i màster del Mundial.

Les quatre rutes organitzades són: “Retorn al passat”, el romànic de la vall de Cardós (dia 8); “El camí de la llibertat”, les vies d’exili a l’Alt Àneu (dia 9); “Vers l’últim poble aïllat”, descoberta de Besan, petit poble aïllat de les rutes principals (dia 10), i “Entre prats i boscos subalpins”, passeig per la vall de Siarb (dia 11). La sortida i l’arribada seran a Sort a les 9 i a les 13.40 h, respectivament. Les reserves per participar a les rutes s’han de fer a l’Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà.

Altres activitats paral·leles al campionat són la ruta-concurs d’aparadors, la ruta gastronòmica, l’especial aventura i la fira de material esportiu, productes del Pirineu i artesania. A més, el col·lectiu de bars i restaurants de Sort fa una edició especial amb motiu del Mundial dels vins “Vinya del Siós” de Costers del Segre.

El Campionat del Món de Descens d’Aigües Braves és organitzat per la International Canoe Federation, la Reial Federació Espanyola de Piragüisme, l’Associació Esportiva Pallars i l’Ajuntament de Sort, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà.

La vila de Sort té una llarga tradició en l’organització d’esdeveniments esportius rellevants. Així, destaquen la final de la Copa d’Europa de Descens en Aigües Braves (1980), el Campionat del Món Júnior de Descens (1988), el Campionat del Món d’Estil Lliure (2001), el Campionat d’Europa d’Estil Lliure (2004) i l’Open Internacional de Ràfting, el Descens Internacional de la Noguera Pallaresa, puntuable per al rànquing mundial, i el Ral·li Internacional de la Noguera Pallaresa, festa declarada d’interès turístic nacional que té lloc cada any des del 1964.

Copa del Món d’Eslàlom a la Seu d’Urgell
D’altra banda, el Parc Olímpic de la Seu d’Urgell acull del 25 al 27 de juny la Copa del Món de Piragüisme d’Eslàlom, una competició d’alt nivell amb els millors palistes del moment representant uns 25 països. La competició tindrà una gran difusió pels mitjans de comunicació (especialment la televisió) i permetrà difondre els atractius turístics de la Seu d’Urgell i de la comarca de l’Alt Urgell.

L’eslàlom és un esport olímpic que es fa en rius o en canals artificials d’aigües braves. La competició consisteix a completar un recorregut determinat per portes numerades, sense penalitzacions, en el menor temps possible. La prova, que consta d’una fase classificatòria de dues mànegues, una semifinal i una final, es desenvoluparà en el canal principal del Parc Olímpic de 300 metres de longitud en les categories de canoa individual (C-1) i doble (C-2) i caiac individual (K-1).

La competició té la implicació del Consell Superior d’Esports, la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Federació Catalana de Piragüisme, la Reial Federació Espanyola de Piragüisme i l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.

La Seu d’Urgell té una tradició de més de 40 anys a organitzar competicions de piragüisme d’aigües braves. Després dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, que van permetre reintroduir l’eslàlom al piragüisme olímpic, la capital de l’Alt Urgell ha estat la seu de diferents proves de la Copa del Món i dels Campionats Mundials del 1988, 1999 i 2009. Les instal·lacions del Parc Olímpic del Segre acolliran també el Campionat d’Europa del 2011.

Back to top button