Destinacions

La solució a la massificació de Barcelona és fixar-se en les grans urbs

L’afluència de turistes a la ciutat de Barcelona és vista com un problema. Les aglomeracions i la concentració excessiva de turistes en llocs concrets es pot solucionar i existeixen fórmules per posar remei.

Si el creixement segueix com ara i no es gestiona podria arribar a col•lapsar-se el sistema turístic de la ciutat. El professor de la Universitat de Girona, José Antonio Donaire, alerta que “si projectem el comportament previst per l’Organització Mundial del Turisme, Barcelona podria duplicar cada deu anys el nombre de turistes”.

Com han fet grans urbs per solucionar la seva massificació? No existeix una recepta única però en una entrevista a L’Econòmic, Donaire en dóna una: Derivar turistes cap a l’àrea metropolitana. Explica com “les grans ciutats turístiques del món han aconseguit una certa disgregació i això fa que els turistes es dispersin més”. Posa l’exemple de Londres, París o Nova York, que han generat activitats turístiques a l’àrea metropolitana. Per a Barcelona proposa un canvi d’escala, no centrifugar turistes als barris sinó a una corona més immediata: de l’Hospitalet al Garraf i de Badalona a Sabadell.

Catalunya i Barcelona són una història d’èxit en turisme, afirma Donaire. A partir del 2000, aprofitant que els Jocs Olímpics van situar Barcelona en el mapa, “la ciutat va saber projectar una imatge d’avantguarda cultural, d’arquitectura de qualitat i amb una forma de vida”. Ara creu que cal retocar moltes coses del model turístic actual de Barcelona “però amb molta cura”, adverteix.

Articles relacionats

Back to top button