superior

Col·laboradorsDestinacionsOrganismes / Política turística

La Seu Vella de Lleida inicia el camí per convertir-se en Patrimoni Mundial de la Unesco

Una delegació lleidatana va lliurar al conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, la memòria “Paisatge de memòria, fita monumental, buit urbà”, que recull els valors i els criteris que han de fer mereixedor el conjunt monumental lleidatà de la distinció de Patrimoni Mundial de la Unesco. Amb aquest pas, la candidatura del Turó de la Seu Vella de la ciutat de Lleida ha quedat registrada oficialment a la Generalitat i inicia el procés per aconseguir la declaració de la Unesco.

La memòria, elaborada per diferents entitats, mostra i incorpora els elements fonamentals de pervivència i preeminència i factors immaterials com la seva singularització de monument de pau, com també la seva capacitat de resiliència (capacitat per superar situacions adverses i períodes de dolor emocional). El dossier posa en relleu la consideració de tot el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella, on s’hi inclouen els elements patrimonials de la Seu Vella, el Castell del Rei, la fortificació i els seus valors històrics, artístics, materials i immaterials. I també inclou la valoració del paisatge, que actualment les convencions Unesco reconeixen com a tret fonamental.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va manifestar que “tenim un dossier que ens ha de servir per tirar endavant el procés amb convicció i amb la voluntat inequívoca que això es guanyi”. Per a Mascarell, “ens costarà una mica més o menys, però això es guanyarà perquè està ben plantejat, hi ha moltes raons, de caràcter patrimonial, humà, social i paisatgístic, que ens permeten assegurar que això arribarà a bon port. Lleida hi guanyarà i el conjunt del patrimoni català també”.

Amb la presentació de la memòria al Departament de Cultura s’inicia oficialment el tràmit de la candidatura. La base del dossier és la valoració dels paràmetres que des de la Unesco es reclamen per engegar i proposar una candidatura, confrontats amb la realitat patrimonial del conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida. Per mitjà del document, dipositat oficialment a la Generalitat, es justifica el valor universal excepcional de la Seu Vella de manera que mereixi la declaració de Patrimoni de la Humanitat, d’una manera clara, fàcilment identificable, contrastada i comparada, en el marc de les classificacions establertes per la Unesco.

El registre a la Generalitat és el primer pas de tot el procés reglamentari per optar a aquest reconeixement i després haurà de ser avalada pel Ministeri de Cultura, que haurà d’incorporar la candidatura del Turó de la Seu Vella de Lleida a la llista espanyola, que seguirà treballant i estudiant-la durant un període aproximat d’un any o any i mig.

La redacció del document ha estat coordinada pel secretari de l’Associació Unesco de Lleida, Òscar Castro, que rep el suport de la Federació Catalana de Clubs i Associacions Unesco de Catalunya. També hi ha col·laborat la Càtedra Unesco de ciutats intermèdies de la Universitat de Lleida i les escoles de Lleida que hi estan adscrites. Així mateix, una aportació destacada ha estat la del Consell Científic del Consorci del Turó, tant en col·laboracions individuals com en equip, i la d’algunes entitats que formen part del Consell Cívic i Social.

Visites a la Seu Vella i al Castell del Rei

L’horari de visita a la Seu Vella fins al 30 d’abril és de dimarts a divendres, de 10 a 13.30 h i de 15 a 17.30 h; els dissabtes, de 10 a 17.30 h, i els diumenges i festius, de 10 a 15 h. Pel que fa al Castell del Rei-la Suda, obre de dimarts a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 15 a 17.30 h, i diumenges i festius, de 10 a 15 h. També es preveu la possibilitat de fer visites guiades als dos monuments amb reserva prèvia./Notícia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Articles relacionats

Back to top button