superior

Organismes / Política turística

Joan Puigcercós: “la sentència de l’Estatut també afecta el sector turístic”

La retallada de l’Estatut ha estat molt present en el discurs de Joan Puigcercós, president d’ERC, durant la trobada que ha mantingut amb el sector turístic en el segon esmorzar-col•loqui que organitzen COMUNICATUR i l’ACPET. “La sentència del Tribunal Constitucional posa Catalunya en llibertat condicional i caldrà constantment passar pel filtre del Govern de Madrid. I aquest fet, també té conseqüències importants sobre el sector turístic”.

El control de ports i aeroports i l’aplicació d’una ecotaxa en el cas que el govern català així ho volgués, són dos dels exemples que ha posat el líder republicà del que perd el sector turístic català després de la sentència de l’Estatut.

La trobada amb Joan Puigcercós ha aplegat més de 50 professionals del turisme, un sector que segons ha dit, no havia comptat, fins ara, en la planificació de l’activitat econòmica del país. Tot i reconèixer les dificultats que travessa el turisme, Puigcercós ha donat algunes receptes per sortir-ne de la crisi, entre elles, incentivar els crèdits i aprofitar les noves oportunitats que es presenten potenciant la qualitat, la innovació i la identitat.

Ara, segons Puigcercós, cal anar a buscar el turista, desestacionalitzar, explorar nous mercats emergents però sense renunciar als mercats tradicionals, on cal fer un esforç important i personalitzar l’oferta turística.

Qualitat i formació

Sobre les inquietuds que han manifestat alguns dels assistents sobre el baix nivell dels treballadors del sector turístic català, Puigcercós ha explicat que el creixement del sector de la construcció durant 15 anys “ha distorsionat el món laboral”.

El líder d’ERC aposta per millorar la qualitat, no només amb inspeccions, sinó també i sobretot a través de la formació i ha posat com a exemple el programa Profit que es duu a terme en el sector de l’hostaleria i restauració.

Puigcercós ha animat els empresaris a treballar menys hores però millor, amb una atenció més acurada i pagant sous més alts, “potser és hora de reduir l’oferta per millorar-la i si fem un esforç en formació, també caldria un esforç per pagar sous més alts”.

Marca Catalunya

El col•loqui també ha servit per exposar algunes de les fites aconseguides per ERC al capdavant de la conselleria de Turisme com ara la posada en marxa de l’Agència Catalana de Turisme on es fixen els objectius compartits amb el sector. “ Cal cooperar amb el sector privat i arribar allà on no hi arriba, però quan les empreses estiguin preparades per assumir la feina, l’Administració ha de retirar-se”.

El Pla Estratègic del Turisme, la creació de l’Observatori de Turisme, la xarxa de Centres d’Acollida Turística i les Rutes Nacionals han estat altres de les iniciatives impulsades per la conselleria de Josep Huguet.

Una de les línies estratègiques per les quals ERC aposta de manera més decisiva és la de participar i influir en la política turística europea, “evitar els errors que s’han fet en d’altres sectors i no quedar-se al marge de les decisions que es prenen a escala europea”.

Puigcercós ha afirmat que “cal pensar en gran, tenim una destinació turística de primer nivell, per què no endeguem un canal temàtic de turisme en anglès, via internet o per satèl•lit, sobre qualitat de vida turística? Per que no potenciem el mòbil com a element clau en el camp de la innovació en el sector turístic? A Catalunya, falten projectes d’aquestes característiques”.

Seguretat

Joan Puigcercós també ha parlat àmpliament de la seguretat a Catalunya, un dels temes que més preocupa el sector, especialment a Barcelona. Malgrat que Catalunya es pot considerar una destinació segura, segons el president d’ERC, “el codi penal ja no es pot modificar més, tenim una justícia ineficaç i lenta a l’hora d’actuar. Tot i el moment de retallades, no sóc partidari de reduir efectius policials. La inseguretat dóna una mala imatge a la destinació turística que no ens podem permetre”. 

Aquest cicle de trobades de COMUNICATUR i l’ACPET-SCT estan patrocinades per Unique, Avant Grup, Viatges Iberplan, Wai Entertaiment i Hotel Gallery.

Back to top button