superior

AllotjamentFires i Congressos

Especialització i aplicació de les TIC, elements clau per al futur del turisme rural

El Primer Congrés Europeu de Turisme Rural (COETUR) —organitzat per Escapadarural.com i RuralySocial.es— va tancar amb un èxit d’assistència sense precedents en aquest tipus de trobades. Als més de 150 participants presencials cal sumar els que han seguit l’esdeveniment en directe —gràcies al streaming emès per un canal Youtube d’Internet— situant la xifra final en 600 persones. El suport de les institucions públiques al congrés ha estat especialment significatiu per a aquest sector que té un pes específic a Espanya: suma més de 15.000 establiments, gairebé 140.000 places, 2,5 milions de viatgers allotjats i 6,9 milions de pernoctacions el 2013.

Durant els dos dies en què ha tingut lloc COETUR, els ponents han mostrat una visió compromesa respecte al futur del sector, destacant les oportunitats que hi ha amb la segmentació de clients, la necessitat d’una gestió professional del negoci i la imprescindible incorporació de la tecnologia online en la promoció dels allotjaments.

Segons Ana Alonso, directora de Comunicació de EscapadaRural.com, “els propietaris de cases rurals que aposten per nínxols de mercat es caracteritzen per la seva passió pel que fan. Creuen en els seus projectes i per això fan grans inversions que, posteriorment tenen el seu retorn en un tipus de client molt específic i disposat a valorar aquesta especialització. Ara és el moment de fer un pas més, es tracta d’anar més enllà i d’oferir alguna cosa diferent”.

Els empresaris, protagonistes de l’esdeveniment

COETUR, fet pel sector i per al sector, ha donat el màxim protagonisme als empresaris del turisme rural i per això ha convidat a propietaris com Esther Lorente, premi nacional d’Excel · lència a la Innovació per a Dones Rurals el 2013 i propietària de Riojania; Gustavo Nash, gestor de diversos allotjaments a Madrid i president de Mirevem (Asociación Empresarios del Rincón de Madrid); Montse Juher, propietària del Nus de Pedra, que destaca per la seva encertada gestió d’Internet i les xarxes socials; o Rodrigo Martín, que a més d’estar al capdavant dels Alojamientos Rurales Navaluenga.net també és l’amo de l’empresa IdeaPublicidad.com.

Tirso Maldonado, Evangelist Manager a Witcamp, va donar les claus tecnològiques del sector durant la primera jornada del congrés parlant de les noves regles del joc en xarxes socials i cercadors.

El segon dia es van presentar les apostes de futur a través de micro-ponències com la de Diego Macaya sobre videomarketing o Eddy Lara Brito sobre com alimentar un bloc. La intervenció de Carles Zardoya, de Ruralysocial.es, va completar aquesta visió amb un mini-taller sobre l’ús d’Instagram per a un allotjament rural.

COETUR es va tancar amb una altra taula rodona d’allotjaments que aposten per nínxols de mercat com el de les empreses (RuralMeeting), els ciclistes (Mas Petit/Empordabikeresort), els enoturistes (Masia Olivera) o els clients que busquen estades vinculades al benestar cos-ment (El Guitart).

El Primer Congrés Europeu de Turisme Rural s’ha desenvolupat en un escenari rural com és Món Sant Benet (Barcelona) i ha comptat amb el suport tant d’entitats públiques com privades com la Diputació de Barcelona, Rural Meeting, Món Sant Benet i IdeaPublicidad.com, com a patrocinadors de l’esdeveniment. El Congrés també ha estat recolzat per l’Agència Catalana de Turisme i les principals associacions locals: Turalcat i Concatur.

Nombroses personalitats han estat presents durant aquests dies a Barcelona com Ramon Riera, Diputat Delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Joan Vinyes, conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages i President del Geoparque de la Catalunya Central, Joan Carles Batanés, alcalde de Sant Fruitós del Bages i Joan Abad, subdirector general d’Ordenació Turística de la Generalitat de Catalunya. També cal esmentar l’assistència de Santiago Recio, director general de Turisme de Cantàbria, que es va acostar fins COETUR per recollir el guardó a Cantàbria en la primera edició dels Premis Escapadarural.com

Articles relacionats

Back to top button