superior

EmpresesMercats

El coronavirus posa en un estrès mai vist al sector turístic

L’evolució de virus Covid-19 a nivell mundial està alterant a la indústria turística global com res abans l’havia afectat. Conflictes bèl·lics d’escala mundial a banda, el coronavirus està donant una queixalada al sistema econòmic, inclòs el turístic.

L’OMT (Organització Mundial del Turisme) ha demanat als governs i organismes internacionals que el turisme s’inclogui com a prioritat en els seus plans i mesures de recuperació. Només l’Associació Internacional del Transport Aeri (IATA) preveu una disminució d’ingressos en tot el seu sector de 27.150 milions d’euros provocats pel Covid-19.

El confinament de milions de persones a la Xina i també la recent decisió de govern italià d’aïllar a 16 milions de persones al nord del país generen incertesa sobre el futur més immediat. Per frenar l’expansió del virus s’estan prenent mesures a nivell individual per part d’alguns països de restricció dels viatges als visitants procedents d’una zona de risc sanitari.

Espanya es troba en la llista d’aquells països a vigilar pel nombre de contagis reportats per coronavirus. Els casos s’incrementen a un ritme del 20% diari, segons fonts del propi Ministeri de Sanitat espanyol. Tot i que les mesures a l’Estat són moderades, altres països ja limiten l’accés als turistes espanyols i també l’emissió de nacionals cap a Espanya.

L’impacte sobre el sector es veurà en el futur. Com ha advertit la ministra de Turisme, Reyes Maroto, l’impacte dependrà de la durada i de la magnitud de l’epidèmia. El sector turístic creua els dits perquè s’aconsegueix controlar en poc temps i es disminueixi la sensació d’alarma que està cancel·lant esdeveniments de tota mena, especialment els relacionats amb el MICE (reunions, incentius, convencions i esdeveniments) i també reduint les reserves de viatges per al curt i mitjà termini del segment de vacances.

La pregunta de el sector. Què fer?

L’augment de les cancel·lacions i les baixes conversions de noves reserves posa el sector en negatiu.

Per ara les empreses han començat a elaborar plans de contingència. Si la demanda es manté en caiguda no serà estrany que introdueixin ajustos de plantilla i de despeses. Les partides d’inversió passaran a formar part de la contingència per mitigar l’impacte de les pèrdues. La qualitat del servei d’algunes companyies es debilitarà.

Un camí per explorar és la d’unes noves polítiques de cancel·lació que donin confiança al client. La incertesa sobre si podrà realitzar el vol previst, si podrà gaudir d’unes vacances contractades amb antelació o si finalment se celebrarà aquell esdeveniment a què vol assistir està retraient la reserva.

Articles relacionats

Back to top button