Ferroviari

De Catalunya a la resta d’Espanya, amb avió o en tren?

El bypass ferroviari que permet l’ennlaç directe Barcelona-Sevilla-Màlaga en AVE sense passar per Madrid, la posada en marxa d’un TrenHotel entre Catalunya i Galícia, i ofertes d’última hora on line són algunes de les iniciatives que Renfe ha posat en marxa darrerament per “plantar cara” a l’avió.

4.000 viatgers en una setmana

Una nova variant, al sud de l’estació madrilenya d’Atocha, permet des del 10 de gener la connexió directa amb les dues ciutats andaluses. El trajecte també es pot fer des de les estacions de Camp de Tarragona i Lleida i des de la resta d’estacions intermèdies de tots dos recorreguts.

L’estrena del bypass ferroviari va sumar a la primera setmana de funcionament 2.495 viatgers a la línia Barcelona-Sevilla i 1.600 a la de Barcelona-Màlaga. A la primera jornada van viatjar 162 passatgers de Barcelona a Sevilla i 140 en sentit contrari, mentre que 120 van anar a Màlaga i 100 van venir a Barcelona des la ciutat andalusa. En el cap de setmana inaugural ja s’havien superat els 1.000 passatgers.

Els temps de viatge s’escurça uns cinquanta minuts: entre Barcelona i Sevilla passa a ser de cinc hores i trenta-set minuts, i el de Barcelona-Màlaga, de cinc hores i quaranta-cinc minuts. Fa dos anys, abans de l’AVE, l’única opció eren els trens Altaria, amb viatges que podien arribar a superar les deu hores.

En els primers tres dies de venda anticipada per als propers dos mesos es van sobrepassar els 8.000 bitllets venuts. Segons la companyia, la majoria de clients es mouen per motius familiars i turístics, per sobre, de moment, dels professionals.

De Catalunya a Galícia, en Trenhotel

A partir del proper 26 de gener, el viatge en tren entre Catalunya i Galícia es podrà fer en menys temps gràcies a la substitució del tren Estrella pel nou servei Trenhotel Galícia. El temps de viatge es redueix en una hora i mitja en el sentit Catalunya-Galícia i en 2h 20 minuts a la inversa ja que utilitza la línia d’alta velocitat Barcelona-Saragossa.

Els nous trens només ofereixen dues classes: Gran Classe i Butaques, han desparegut la Classe Preferent i la classe Turista que es troben en els Trenhotel tradicionals. Incorpora, però, facilitats i serveis adaptats per a persones amb discapacitats.

Ofertes d’última hora

Renfe ofereix des de fa unes setmanes a les línies d’AVE i de llarg recorregut la modalitat “última hora”, amb descomptes online de fins al 60% si es compra el bitllet 24 hores abans de la sortida del tren. A més, hi ha les tarifes Estrella (compra abans d’una setmana) i Web (compres on line abans de 15 dies).

Les fórmules s’adrecen a viatgers amb pocs condicionants horaris i menor poder adquisitiu, i pot refermar l’evolució del mercat reflectida al recent informe de l’INE: el volum de viatgers d’AVE és menor al de viatgers d’avió, però les diferències són cada cop menors.
Els factors que expliquen aquesta tendència són múltiples: menors temps d’espera, millors preus, menor incidència de la meteorologia…

Les reduccions pressupostàries de moltes empreses també podrien reforçar l’ús de l’AVE com alternativa a l’avió, però per saber si es tracta d’un transvasament només conjuntural caldrà esperar al final de la crisi actual.

Back to top button