superior

AAVV i TTOOEmpreses

Competència sancionarà a Halcón Viajes i Viajes Barceló per monopoli

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) considera que durant 20 anys les agències Halcón Viajes (Grup Globalia) i Viajes Barceló (Grup Barceló) mantenen un acord per fer-se amb les adjudicacions dels concursos públics de l’IMSERSO.

Les dues agències, juntament amb Marsans i Viajes Iberia –ambdues ja fallides-, van ser sancionades per conducta anticompetitiva l’any 2000 i ara la CNMC pressuposa que han continuat amb aquesta pràctica. La Comissió iniciarà un nou expedient sancionador.

En aquell primer expedient sancionador del Tribunal de la Competència va determinar que les quatre agències es presentaven als concursos de viatges de l’IMSERSO amb la mateixa oferta. Així es garantien l’adjudicació i la gestió mitjançant Mundosocial que havien creat per a aquest objecte.

Les multes van superar els 4,5 milions d’euros repartides en: 829.396 euros a Halcón Viajes, 829.396 euros a Viajes Barceló, 1,23 milions d’euros a Viajes Iberia i 721.214 euros a Viajes Marsans; amés d’una sanció de 901.518 euros a la Agrupación de Interés Económico Mundosocial, Les sancions van ser ratificades per l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem i les agències van abonar les multes.

Malgrat tot, la CNMC informa que ha detectat que les dues agències podrien seguir amb aquesta conducta sancionada. De fet en el seu escrit afirma que la UTE formada per Halcón i Barceló fins a la temporada 2014/2015 seguia sent l’adjudicatària de tots els concursos convocats.

Es dóna la circumstància que l’última adjudicació dels viatges de l’IMSERSO també va ser per a Barceló i Halcón. L’altra UTE que optava, Mundiplan, formada per Alsa, Gowaii, Iberia i IAG7, ha recorregut l’adjudicació. Consideren que hi ha hagut irregularitats en la valoració i les puntuacions, i que ells haurien  de ser els adjudicataris del concurs. L’import d’aquest concurs de l’IMSERSO anomenat Programa de Turisme Social per a Persones Grans 2015-2017 és de 330 milions per a cada temporada.

Articles relacionats

Back to top button