Empreses

Competència expedienta els guies turístics de l’APIT

L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha incoat un expedient sancionador a l’Associació Professional de Guies Turístics de Catalunya, APIT Barcelona, per pactar honoraris. En 2012 l’associació ja va ser sancionada i multada amb 70.000 euros per concertar preus.

L’organisme català encarregat de la defensa de la competència va rebre una denúncia sobre l’APIT-BARCELONA perquè “podria estar portant a terme una pràctica anticompetitiva consistent en l’establiment i distribució d’honoraris, pel que fa als serveis prestats pels guies de turisme associats”. Competència diu que ha pogut constatar unes presumptes pràctiques restrictives. Fa 5 anys l’ACCO va sancionar en la mateixa línia la pràctica de l’APIT. Considerava que buscava “no provocar competència entre ells”.

En aquella ocasió Competència afirmava que la infracció, consistent en “una fixació de manera directa de preus i condicions comercials”, era mereixedora d’una sanció elevada. Però conscient de la dimensió i quota de mercat afectat fixava una multa pels guies de 70.000 euros.

L’ACCO ha decidit incoar un expedient sancionador que tindrà un termini màxim, per a la instrucció i per la seva resolució, de 18 mesos. Competència ha volgut destacar que la incoació de l’expedient “en cap cas prejutja la resolució final i aquesta nota es limita a exposar els aspectes fonamentals de l’assumpte i no comporta cap presa de posició per part de l’ACCO sobre els fets assenyalats ni sobre la responsabilitat, ni tan sols provisional, de l’entitat presumptament infractora”.

APIT està formada actualment per més de 130 associats. Tots ells Guies Habilitats per la Generalitat de Catalunya que realitzen visites culturals tant a la ciutat de Barcelona com la resta de Catalunya. En la seva cartera d’associats hi ha professionals que donen servei a turistes de pràcticament tot el món ja que a banda dels idiomes més habituals com l’anglès, francès o italià també treballen amb el turisme japonès, rus o xinès. Confeccionen itineraris i activitats personalitzades per a grups, circuits turístics, congressos, creuers, incentius, empreses, escoles, particulars, etc.

Articles relacionats

Back to top button