Serveis

Sancionen els guies turístics catalans per concertar tarifes

L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha sancionat l’Associació Professional de Guies de Turisme de Catalunya (APIT) per aprovar preus i condicions comercials per a la prestació de serveis de guies de turisme. Competència considera que aquesta pràctica buscava “no provocar competència entre ells”.

El Tribunal de Competència explica que donat el tipus d’infracció, “una fixació de manera directa de preus i condicions comercials”, seria mereixedora d’una sanció elevada. Però consistent de la dimensió i quota de mercat afectat en redueix la gravetat de la infracció i fixa la quantia de la multa en 70.000 euros per l’associació de guies.

La informació, amb les llistes de tarifes, es publicava anualment a la pàgina web de l’APIT, amb un objectiu merament orientatiu per als aproximadament 150 guies turístics habilitats que en formen part, es defensen des de l’associació. La resolució de la sanció a l’associació de guies turístics es basa en l’article de defesa de la competència que persegueix: qualsevol acord, decisió o recomanació col•lectiva, o pràctica concertada o conscientment paral•lela, que tingui per objecte, produeixi o pugui produir l’efecte d’impedir, restringir o falsejar la competència en tot o part del mercat nacional i, en particular, els que consisteixin en la fixació, de manera directa o indirecta, de preus o altres condicions comercials o de servei.

Per altra banda, l’autoritat de la competència catalana ha recordat que les associacions “estan subjectes a les mateixes normes de competència que les empreses o els operadors econòmics individuals en la mesura que la seva conducta pot afectar a la competència” i en aquest cas ho considera acreditat. En la resolució, l’ACCO comprova que les llistes de tarifes s’han distribuït entre clients i s’han aplicat sota la denominacions com “Tarifes mínimes de guies intèrprets de turisme” o “Tarifes de guies oficials de Barcelona”.

En paral•lel l’ACCO podria haver sancionat alguns altres guies turístics. Segons relata la guia Marta Roigé en una carta al diari ARA, l’Autoritat Catalana de la Competència li ha tramès una sanció de 1.500 euros. “Per estar apuntada a una web amb 96 guies oficials més on hi havia uns preus per visites guiades. No era cap associació. S’hi discutien temes i experiències”, escriu Roigé. L’afectada hauria presentat al•legacions per demostrar que no s’havien pactat preus però l’ACCO l’hauria desestimat imposant la sanció.

Consulta la resolució íntegra

Articles relacionats

Back to top button