superior

AAVV i TTOOMercatsReportatges

Brussel·les vol que plataformes com Airbnb i Uber recaptin l’IVA

L’objectiu és evitar el frau que generen les plataformes digitals

La Comissió Europea ha proposat canviar les normatives que regeixen l’IVA per controlar el frau i competència deslleial que faciliten plataformes com Airbnb i Uber. Les autoritats europees volen responsabilitzar les plataformes intermediàries del lloguer d’allotjament i vehicles en recaptar l’impost i liquidar-lo quan els seus proveïdors no ho facin.

En moltes ocasions les transaccions que faciliten les plataformes no paguen IVA, generant frau, i per això la Comissió vol que quan es publiqui un preu se li afegeixi el recàrrec de l’impost. Si els seus proveïdors, a vegades petites empreses o propietaris individuals, no fan la liquidació les plataformes se’n responsabilitzarien i ja incorporarien automàticament en el preu.

Fent-los responsables de la recaptació s’elimina el tracte desigual que reben els altres operadors tradicionals d’allotjaments o empreses de lloguer de transport de viatgers que no escapen del control de les autoritats fiscals. Si les mesures europees tiren endavant, amb la normalització d’aquests pagaments, es podran recaptar fins a 6.600 milions d’euros anuals a Europa.

L’executiu comunitari vol amb aquesta proposta acontentar hotelers i taxistes afectats per la competència de l’economia digital, simplificar l’acompliment tributari de pimes i particulars incorporant les plataformes en l’obligació de la recaptació i a la vegada recaptar més evitant que s’escapin transaccions sense el corresponent IVA.

Articles relacionats

Back to top button