superior

Empreses

Hotels i restaurants han de complir amb la Llei de malbaratament alimentari

Catalunya va aprovar la Llei catalana de prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari fa més de dos anys (4 de març de 2020)  i la Llei a nivell estatal es va aprovar al Congrés dels Diputats el mes de juny de 2022

Les Lleis comprenen totes les etapes de la cadena alimentària i inclou els àmbits de la restauració i l’allotjament que compten amb restaurants i serveis de menjars. L’objectiu és reduir a la meitat els residus, les pèrdues i el malbaratament el 2030. A nivell mundial, l’organisme per a l’alimentació de Nacions Unides (FAO) estima que un terç dels aliments produïts acaben esdevenint residu cada any.

La Llei catalana malbaratament alimentari que es va aprovar fa més de dos anys (4 de març de 2020)  indica que els hotels i restaurants, com agents de la cadena alimentària, han de complir obligatòriament amb:

-Separar la recollida dels residus orgànics, detectar aquells recursos que es podrien aprofitar i promoure el consum de productes de temporada i de proximitat.

-Implementar programes educatius per a entitats que operen càterings i menjadors escolars.

I una de les obligacions més coneguda i que ja està molt normalitzada i aplicant-se és la de facilitar al client que s’emporti el menjar que no ha consumit. Se’l poden endur sense cost addicional pel servei de posar-lo a disposició del client però sí es podrà cobrar pel recipient de plàstic d’un sol ús segons indica la normativa de residus.

En aquest sentit, els establiments han d’informar els consumidors de manera clara i visible, preferentment a la carta o al menú que poden endur-se el menjar no consumit. També han d’utilitzar envasos, per al trasllat dels aliments no consumits, que siguin aptes per a l’ús alimentari, reutilitzables, compostables o fàcilment reciclables, i admetre que el consumidor dugui el seu propi envàs.

A banda, també estan obligats a elaborar un pla de reducció de pèrdues i malbaratament alimentari; mesurar anualment el resultat, i quantificar la donació d’aliments per a consum humà o alimentació animal. Les microempreses queden exemptes de complir aquests punts.

Articles relacionats

Comproveu també
Close
Back to top button