superior

DestinacionsReportatges

Un llibre analitza en profunditat les platges de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre

La Diputació de Tarragona publica aquest llibre blanc per millorar els usos i la seva protecció ambiental incorporant la tecnologia i una gestió integral eficient

El litoral i les platges segueixen sent un dels principals motius de viatjar a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Potser per això ara arriba un llibre elaborat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona que per primer cop a Catalunya aprofundeix en el potencial de les platges per tal de millorar l’experiència dels usuaris, especialment de les famílies. El Llibre blanc de les platges intel·ligents de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre també és un estudi que s’aproxima de forma integral i sostenible al litoral, tot procurant una protecció d’aquests entorns naturals.

D’alguna manera, el llibre ve a ser la culminació dels treballs de l’operació Platja Innovadora impulsada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona en el marc del projecte europeu PECT TurisTIC en família, desenvolupat entre els anys 2018 i 2021 i en el qual van participar 21 municipis del litoral i diversos agents privats. Arran d’aquesta operació es va elaborar un renovat sistema d’indicadors per promoure la gestió sostenible de les platges i fomentar la diversificació d’usos per a un públic eminentment familiar. La proposta, que recomana fins a 50 bones pràctiques, ha estat reconeguda com una de les 100 millors pràctiques de sostenibilitat de destinacions turístiques a nivell mundial per l’organització Green Destinations i ha servit de base per a la creació del llibre blanc.

Potser el que crida més l’atenció és la incorporació de la tecnologia. En aquest sentit es recullen diverses propostes, com l’ús d’eines com dispositius, sensors o càmeres per calcular la capacitat de càrrega i millorar l’accessibilitat, la sostenibilitat i la seguretat; la implementació de sistemes de reserva; la delimitació d’accessos; la diversificació i ampliació d’activitats i experiències vinculades a l’ús de les platges durant tot l’any; la creació d’un sistema d’indicadors sobre les condicions dels espais, els usos i les activitats; o la gestió mancomunada i coordinada de certs serveis per part dels municipis de litoral.

El Llibre blanc de les platges intel·ligents de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre ja és un referent del sector. En la seva elaboració han participat fins a 12 autors, tots ells de reconegut prestigi, acadèmics i experts sobre els temes que tracta, com ara sostenibilitat, urbanisme, màrqueting turístic, etc.
El pròleg és de Meritxell Roigé, presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, que destaca que el llibre “és un recurs fonamental per a totes les persones que tinguin per objectiu cercar solucions als reptes actuals i futurs i vulguin construir una estratègia comuna i eficaç per a les nostres destinacions turístiques de forma innovadora i sostenible”.

El llibre s’ha editat en català, castellà i anglès, té 161 pàgines i està dividit en un pròleg, 11 capítols, una petita biografia de tots els autors/es i unes interessants referències. Els capítols i els seus autors/es són els següents:

• Antecedents. Salvador Anton.
• Perfil del turista usuari de les platges. Maria Abellanet.
• Les noves platges híbrides. José Antonio Donaire.
• Pes econòmic de les platges. Marc Grijalvo.
• El règim jurídic de les platges. Josep Maria Aguirre.
• Paisatge. Raquel Huete.
• Gestió sostenible de les platges. Neus Martí.
• La platja intel·ligent. Natalia Bayona.
• El canvi climàtic en les destinacions de litoral. Tomàs Molina.
• Màrqueting sostenible en destinacions de litoral. Xavier Font.
• Ciutats intel·ligents, destinacions intel·ligents i platges intel·ligents. Octavi Bono.

Podeu descarregar-vos el llibre AQUÍ, però també el podeu trobar en format podcast a diferents plataformes.

El PECT TurisTIC en família és un projecte de recerca i innovació que ha volgut marcar un abans i un després en el turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, un punt i a part en la seva definició i gestió com a destinacions turístiques familiars. El PECT TurisTIC en família és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

Articles relacionats

Comproveu també
Close
Back to top button