DestinacionsEntrevistes

El futur del turisme roman en la qualitat del territori

Entrevista a Carles Fernández, conseller de Turisme del Consell Comarcal del Vallès Oriental.

Com definiries TurismeVallès?
El servei de Turisme del Consell Comarcal és un instrument del qual s’ha dotat la comarca per potenciar i promocionar el sector turístic. Aquest pretén ser una eina de coordinació entre el sector públic i el sector privat amb la finalitat de treballar tots junts per un turisme sostenible i de qualitat.

Quins objectius s’han plantejat per al futur pròxim?
Els principals objectius del Servei de Turisme són: posicionar el Vallès Oriental com a Destinació Turística, donar suport a la formació i capacitació dels agents turístics per tenir una destinació turística preparada pels reptes de futur, difondre l’oferta turística comarcal i acollir a tots els visitants que arribin a la nostra destinació.

Carles Fernández

Per què les entitats s’haurien d’adherir al Compromís per la Sostenibilitat Biosphere i a la xarxa Punts d’Informació Turística?
El futur del turisme roman en la qualitat del territori. Per aquesta raó, el Turisme Sostenible ha d’anar penetrant en la gestió d’aquest territori, transmitent uns valors als turistes, visitants i residents lligats a la sostenibilitat. La Diputació de Barcelona ha impulsat, juntament amb l’Institut de Turisme Responsable i la cambra de Comerç de Barcelona, una metodologia per garantir la qualitat i sostenibilitat dels serveis turístics d’una destinació, públics i privats. Amb el Compromís per la Sostenibilitat Biosphere es treballen aquests valors capacitant les entitats (públiques i privades) per:

  1. Oferir un millor servei.
  2. Oferir un servei més sostenible.
  3. Satisfer les necessitats dels clients actuals, més vinculades amb la sostenibilitat.

Per altra banda, el projecte Punts d’Informació Turística és bàsic per al territori. Si cada establiment dedicat a l’atenció al públic fos Punt d’Informació Turística aconseguiríem una comarca amb clients i visitants més satisfets i amb un millor retorn de la inversió dels empresaris. D’aquesta manera, el projecte permet crear sinèrgies i col·laboracions entre els diferents establiments i entitats de la comarca per millorar el producte turístic.

Quin paper tenen les dades en el sector turístic?
Tenir informació quantitativa i qualitativa és essencial per saber què està passant i poder analitzar què ha passat. Les dades permeten definir millor les estratègies a seguir, ens orienten per saber a quins objectius estem arribant i a quins no, i així detectar en quins punts hem d’incidir més i millor.

Què significa pel Vallès Oriental formar part de la marca Costa Barcelona?
L’any 2012, i després de debatre-ho i consensuar-ho amb el sector turístic públic i privat de la comarca, el Vallès Oriental va integrar-se a la marca turística Costa Barcelona. Han passat set anys d’aquella decisió, molt polèmica en el seu moment, però el pas del temps ha mostrat els beneficis de formar part d’una marca potent i reconeguda arreu del món com és Costa Barcelona, ja que ha afavorit la promoció del Vallès Oriental. És una bona oportunitat per captar més visitants i turistes i donar a conèixer els petits grans tresors que tenim a la comarca.

Què ha aportat el Vallès Oriental a la marca Costa Barcelona?
En aquest cas, la comarca ha aportat recursos turístics de gran rellevància i valor com són els espais naturals protegits, entre els que hi ha el Parc Natural del Montseny declarat reserva de la Biosfera; les viles termals; les viles modernistes; diferents propostes culturals; més de 1.000km de senders senyalitzats; instal·lacions esportives de primer nivell com el Circuit de Barcelona – Catalunya; espais on gaudir de les compres com La Roca Village i els eixos comercials de ciutats com Granollers; una gastronomia de qualitat i productes de la terra amb denominació d’origen, així com una àmplia oferta d’allotjament.

El Vallès Oriental aporta #benestar a la marca turística Costa Barcelona, ja que tothom pot trobar el seu benestar personal.

Què és per a tu el Benestar?
El Benestar és un estat de la persona en què estàs molt pròxim a satisfer les teves necessitats bàsiques. En altres paraules, aquell punt on la majoria de les necessitats bàsiques les tens cobertes. En l’àmbit turístic, el Benestar és l’eina que ens permet satisfer les necessitats més interiors (a un nivell no tan bàsic). És a dir, un conjunt de serveis destinats a cobrir les necessitats més superiors dels visitants.

Articles relacionats

Back to top button