superior

Estudis

La sequera a Catalunya afecta el turisme

La situació excepcional que viu Catalunya per la manca d’aigua la porta a una situació complicada. Les reserves hídriques són tan baixes que han obligat la Generalitat a establir mesures d’estalvi.

El sector del turisme no és aliè a aquest episodi. Algunes de les mesures com ara restringir l’ompliment de piscines, la limitació del reg de jardins o el tall d’aigües públiques (fonts i dutxes de la platja) impacten directament sobre l’activitat. Pel que fa a l’ompliment de piscines, a l’últim moment l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha fet marxa enrere i per ara permeten que els allotjaments puguin mantenir-les.

A Catalunya tothom està esperant com evoluciona la meteorologia. El sector turístic creua els dits perquè l’administració no avanci la decisió de tallar el subministrament en determinades franges del dia durant la temporada estival.

Embassaments al 27% de la seva capacitat

A les manifestacions públiques, per ara, les autoritats salven els mesos d’estiu, encara que són necessàries les precipitacions perquè amb les reserves d’aigua actuals als embassaments (al 27%) no queda clar si es podran evitar mesures de restricció més dràstiques a la temporada alta. Més de la meitat del territori català es troba en situació de risc o d’alta excepcionalitat. I en aquestes zones s’hi concentren gairebé 6 milions d’habitants i pràcticament el 90% dels turistes que arriben a Catalunya.

Si no arriben les pluges al setembre es poden produir talls d’aigua

L’ACA ha recordat al sector turístic que s’acumulen 30 mesos sense pluges productives, una situació que no es donava des de l’any 1915. L’Agència ha fet una crida a les empreses turístiques a optimitzar-ne el consum i els recursos hídrics.

Per la seva banda, el sector de l’allotjament està preocupat per les informacions que vinculen l’elevat consum d’aigua als turistes. Segons la informació publicada pel diari El País, el client d’un hotel de luxe gasta cinc vegades més aigua que un veí de la ciutat de Barcelona. Mentrestant, el diari La Vanguardia, en un article sobre la crisi climàtica, explicava que, segons dades de l’Organització Mundial del Turisme, un ciutadà europeu consumeix entre 50 i 200 litres d’aigua quan és a casa i en canvi, un turista pot arribar a consumir més de 400 litres d’aigua per dia

S’acosta un debat perillós per al sector turístic. El compromís per la sostenibilitat, l’eficiència, l’estalvi i la responsabilitat que tenen les empreses del sector no sembla que estigui guanyant la batalla del relat. Els visitants són identificats com una contrarietat davant del problema de la sequera.

Articles relacionats

Back to top button