superior

Fires i Congressos

Què passa amb la Ryder Cup 2031?

El sector turístic i empresarial gironí denuncia la “manca de seriositat i mostra de desgovern” el fet que la Generalitat rebutgi el projecte per fer la Ryder Cup 2031 a la Costa Brava

Sembla que a Catalunya no hi ha manera de tenir consensos per a celebrar grans esdeveniments esportius. Quan semblava que la candidatura Costa Brava-Barcelona era la gran favorita per albergar la Ryder Cup 2031, una de les competicions més importants del golf mundial, el Govern de la Generalitat ha refredat les expectatives, fins al punt que el sector turístic i empresarial gironí ha denunciat públicament que el Govern rebutja el projecte i demana explicacions.

El pes dels denunciants és força important, ja que hi trobem l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA),  l’Associació de Càmpings de Girona, la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona, la Taula Gironina de Turisme, l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), Pimec Girona i la Cambra de Comerç de Girona. A més a més hi estan a favor i/o han donat suport a la candidatura l’Estat Espanyol, Barcelona Turisme, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de la Selva, l’Ajuntament de Caldes de Malavella, totes les federacions de golf d’Espanya i els camps de golf de Catalunya.

Per Miquel Gotanegra, vicepresident de la FOEG i president de la Comissió de Turisme de Foment del Treball, no s’entén la nova postura adoptada pel Govern. “No entenem com un projecte que s’està treballant amb el mateix Govern de la Generalitat i que, a més, és compatible amb el Pla Territorial de Girona s’hagi rebutjat pel mateix executiu. Ens demostra una clara manca de seriositat i descoordinació dintre del govern amb un projecte tan important pel territori. Es tracta d’un dels tornejos més prestigiosos de golf a escala mundial i el tercer esdeveniment esportiu amb més repercussió a tot el món després dels Jocs Olímpics i del campionat del món de futbol”.

La construcció de cases de luxe, en el centre del conflicte

La polèmica va començar fa uns dies, quan el ressort que ha d’acollir la competició, el Camiral Golf & Wellness (conegut amb el nom anterior de PGA Catalunya), de Caldes de Malavella, va a donar a conèixer el seu pla de construcció d’un tercer camp de golf i 185 cases de luxe de més de 200 m2 i parcel·les que en alguns casos arribarien als 1.000 m2. Segons els organitzadors, només es podrà acollir el torneig amb un nou pla urbanístic que contempli aquestes construccions.

I aquí és on el Govern ha posat el fre, perquè privilegia que hi hagi oportunitats d’habitatge per a tothom. També considera problemàtic que, en l’extrema sequera actual, es faci un projecte d’aquestes dimensions amb les necessitats d’aigua que comportaria.

Per això, en el comunicat dels sectors gironins recorden que el Camiral Golf destaca pel seu compromís amb el territori i la sostenibilitat. Fa deu anys que compta amb un biòleg encarregat de la preservació del ressort i ha invertit més d’un milió d’euros en sostenibilitat. Com exemple destaquen que els regs instal·lats redueixen el consum d’aigua en un 35% i a més a més es recicla totalment. Finalment avancen que si la Ryder Cup no es fa a Catalunya, el Govern de l’Estat podria presentar una candidatura a Madrid, per no perdre l’opció espanyola de la competició.

La Ryder Cup és un torneig biennal de golf que va néixer el 1926, enfrontant els equips americans amb els de Gran Bretanya. A poc a poc van anar incorporant-se jugadors d’altres països i des del 1979 enfronta els equips d’Europa i dels Estats Units.

Es una de les competicions esportives més importants del món, amb un impacte econòmic de 1.300 milions d’euros pel lloc organitzador, amb uns 270.000 visitants i retransmissions televisives que arriben a 180 països i que té molta promoció prèvia.

La propera edició te lloc aquest any, entre el 25 de setembre i l’1 d’octubre a Roma. Precisament Caldes de Malavella ja va competir, al 2014, per albergar la competició d’aquest any, però finalment els italians van ser els guanyadors entre candidatures d’Alemanya, Àustria, Portugal i Turquia a més de l’oferta de la Costa Brava.
Les següents edicions, ja designades, són Farmingdale (Nova York) 2025 i Irlanda 2027. Properament es coneixeran les seus de les edicions de 2029 i 2031.

Articles relacionats

Back to top button