superior

Destinacions

Barcelona no percep cap crisi en el sector turístic

Segons l’Ajuntament de Barcelona, la capital catalana ha rebut 2,1 milions de turistes entre gener i maig de 2008 el que representa una caiguda del 4,7% respecte el 2007. Tot i això, la despesa amb targeta de crèdit ha pujat aquest semestre en 87 milions d’euros (un 22%) i els creuers segueixen creixent un vertiginós 24,25%.

Amb aquestes dades difícilment es pot parlar de crisi turística a la ciutat comtal. El tinent d’alcalde d’Hisenda i Promoció Econòmica, Jordi William Carnes, comenta que la caiguda en el nombre de turistes s’ha de contextualitzar amb l’excepcionalitat de les xifres de 2007, “el millor any de tota la història del sector turístic”. L’any passat la ciutat, per primera vegada, va superar els 7 milions de turistes.

Barcelona té un gran atractiu com a destinació vacacional gràcies a la seva excel·lent oferta cultural, gastronòmica i d’oci, i cada vegada s’incrementa el posicionament de la ciutat en el segment del turisme de negocis gràcies a les seves bones infraestructures i a un esforç de promoció orientat a atraure grans esdeveniments firals, congressos o convencions a la ciutat.

El turisme de negocis, però, és un dels segments on la demanada es retreu més redueix en moments de crisi, i redueix la despesa en viatges. Aquesta situació podria provocar a Barcelona un cert descens en les xifres d’entrades de visitants, ocupacions hoteleres i la despesa.

El president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, afronta la situació actual amb optimisme perquè “s’han fet bé les coses i s’ha dotat la ciutat amb una forta i bona oferta hotelera”. Prova d’això, l’any 2010 amb els nous projectes previstos, un 20% dels hotels de Barcelona serà de cinc estrelles, una cosa inèdita en les principals ciutats europees.

Clos prediu a més una lleu baixada del preu mitjà, que sense afectar la rendibilitat dels hotels, farà la ciutat encara més competitiva fonamentalment per seguir atraient grans congressos.

Recentment, i tal com va avançar Comunicatur (veure notícia Els hotels barcelonins renoven l’acord amb el Mobile World Congress), l’organització del Mobile World Congress va anunciar que celebraria aquest important congrés de telefonia mòbil a Barcelona fins 2012 com a mínim. Alhora van acordar amb els hotelers un increment màxim del 5% en el preu de les habitacions per als delegats assistents a l’esdeveniment. En total subscriuen l’acord 234 hotels de la ciutat que representen el 90% de l’oferta hotelera total, amb 18.000 habitacions.

El Gremi d’Hotels de Barcelona, ha xifrat l’ocupació hotelera al primer semestre d’any en el 73,1%, gairebé un punt i mig menys que als primers sis mesos de 2007. De cara a la temporada d’estiu es confia en arribar al 78%, que representaria un retrocés en tres punts respecte l’any passat. S’ha produït un lleuger increment en el preu mig de venda, situant-se en 125 euros els primers sis mesos d’any respecte als 124 euros de 2007.

Jordi Clos ha qualificat de bones aquestes dades ja que, coincidint amb la diagnosi de William Carnes, ”es comparen amb l’any 2007, que va ser un any en el qual es van batre tots els rècord turístics, i perquè s’han incorporat unes 2.000 noves places hoteleres des de l’any 2006”.

Pel president dels hotelers barcelonins el que es fonamental es que el sector privat i l’administració de la ciutat segueixi invertint en la marca Barcelona. En aquest sentit l’Ajuntament està fent un pla de turisme que té previst presentar abans de final d’any.

Back to top button