superior

DestinacionsEstudisFormació

4,7 milions de visitants: rècord històric absolut a les comarques de Barcelona

La Diputació de Barcelona acaba de presentar un avanç de les principals dades de l’activitat turística a les comarques de Barcelona 2016. Les xifres, fruit del treball del LABturisme de la Diputació, “són històriques”, segons Marc Castells, president delegat de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, que ha estat l’encarregat de presentar aquest avanç.

4,7 milions de visitants durant l’any 2016 significa que l’augment respecte a l’any anterior és de 650.000 turistes, un 16% més. I si s’agafa de referència l’any 2012, representa un milió més de visitants. Els visitants internacionals també pugen, arribant a ser ja el 52% del total, un 23% més que a l’any 2012.

Castells explicà que s’agafa l’any 2012 com a referència perquè va ser llavors quan la Diputació de Barcelona va començar el seu Pla de Màrqueting 2012-2016. El pla segueix vigent i es millora contínuament. Entre les causes d’aquestes dades tan positives, Castells identifica la gran concertació entre les administracions, especialment amb Turisme de Barcelona i també l’Agència Catalana de Turisme, millorant així la competitivitat del conjunt de la destinació Barcelona.

Cal ressaltar també que, com és habitual, les dades del LABturisme no inclouen els resultats de la comarca del Barcelonès, la qual cosa fa que les dades siguin encara més espectaculars.

Rècord també en pernoctacions
Pel que fa a les pernoctacions, l’any 2016 també ha significat un nou rècord amb 13,5 milions, prop de 922.000 més que l’any anterior (un creixement del 7,3%) i 1,3 milions més que el 2012.

També destacà que la despesa per turista s’ha recuperat, essent el 2016 de 90 euros per turista i dia (comptant allotjament i despesa a destinació) quan el 2015 va ser de 80,1 euros.

L’única dada que no augmenta és la de l’estada mitjana, que ha passat de 6,2 dies a 4,9 dies en tres anys, del 2014 al 2016. Les raons d’aquesta petita disminució s’atribueixen a la caiguda del mercat rus i al creixement del turisme urbà i de negocis, que comporta una estada més curta.

L’estudi també inclou la valoració que els turistes fan de l’estada a les comarques barcelonines, que és de un 8,2 de mitjana. Castells considera la dada molt bona i tendent a l’excel•lència, si bé encara hi ha marge per a la millora en temes com les platges o l’accés a Internet. També ha destacat la valoració de la seguretat, que arriba al 8,6.

Finalment també és valora molt positivament el fet d’eixamplar la desestacionalització, ja que s’ha produït un augment del nombre de turistes en els dotze mesos de l’any, especialment a la primavera i a la tardor.

Cap els 5 milions de turistes
Les previsions pel 2017 és arribar als 5 milions de turistes. Castells va reafirmar l’interès vers al turisme, definit com “sector prioritari per la Diputació de Barcelona” i va destacar que seguirà l’aposta per les tres marques de la demarcació, Paisatges Barcelona, Costa Barcelona i Pirineus Barcelona. També va recordar el projecte de les Vies Blaves (veure Comunicatur) i va anunciar la propera acció promocional Costa Barcelona Week, que tindrà lloc entre el 12 i el 21 de maig i durant el qual es celebraran diferents esdeveniments a les comarques implicades a la marca Costa Barcelona.

Recordem que Turisme de la Diputació de Barcelona te un pressupost global de 8,5 milions d’euros.

Articles relacionats

Back to top button