Destinacions

Andorra incorpora la catedral de la Seu d’Urgell en una candidatura de Patrimoni Mundial

La catedral romànica de Santa Maria de la Seu d’Urgell formarà part de la candidatura d’Andorra per a Patrimoni Mundial de la UNESCO, juntament amb altres dotze monuments testimonis materials de la construcció del Coprincipat d’Andorra.

El Govern d’Andorra va aprovar un document que avalua la viabilitat d’una candidatura transnacional, juntament amb França i Espanya, sobre el llegat monumental repartit entre els territoris pirinencs que testimonien un procés únic de la història de la construcció política i territorial europea, com ho és la creació del Coprincipat d’Andorra.

Els testimonis materials de la construcció del Coprincipat d’Andorra són un conjunt de tretze monuments distribuïts pel territori pirinenc i seleccionats d’acord amb la seva contribució determinant per explicar el fet històric. Aquests tretze monuments són les esglésies de Sant Joan de Caselles, Sant Romà de les Bons, Sant Martí de la Cortinada, Sant Climent de Pal, Santa Coloma, Sant Serni de Nagol i Sant Miquel d’Engolasters, la Torre dels Moros, el jaciment del Roc d’Enclar, el jaciment de la Roureda de la Margineda i la Casa de la Vall, a Andorra. També s’hi inclou el castell de Foix, a França, i el conjunt catedralici de la Seu d’Urgell, a la comarca de l’Alt Urgell.

La inscripció a la llista indicativa és el pas previ a la preparació de la candidatura per a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. Els béns han d’estar inscrits a les llistes indicatives dels tres Estats durant un període de com a mínim un any. El lideratge del projecte, que es va començar a gestar el 2015, recaurà sobre el Principat d’Andorra.

El gener del 2015 va tenir lloc una trobada, convocada pel Ministeri de Cultura andorrà, amb representants institucionals de la Seu d’Urgell i de Foix, en la qual es va acordar dur a terme un estudi que ha elaborat un equip multidisciplinari i multinacional format per professionals dels territoris, les institucions i les entitats involucrades. El document tracta, de manera preliminar, dels aspectes fonamentals de tota candidatura a Patrimoni Mundial, que poden ser suficients i raonablement il·lustradors per prendre una decisió sobre l’oportunitat i el recorregut d’aquesta proposta.

La catedral de Santa Maria d’Urgell, l’única íntegrament romànica que es conserva a Catalunya, data del segle XII i va ser declarada monument historicoartístic el 1931. L’església és de planta basilical, de tres naus, amb un gran transsepte rematat a cada extrem per una torre. La capçalera és formada per un sol absis a l’exterior. Té cinc portes, tres a la façana de ponent, una a la façana nord que dóna a la plaça dels Oms i l’altra a la façana sud que comunica amb el claustre. Aquest darrer té tres galeries romàniques, la quarta és fruit d’una reforma del començament del segle XII. Els capitells estan decorats amb una gran varietat de motius, des dels vegetals fins a les representacions de monstres. L’església de Sant Miquel és d’estil romànic i va ser construïda al segle XI. Està adossada al claustre de la catedral. Notícia emesa per Ara Lleida.

Articles relacionats

Back to top button