Destinacions

Una xarxa de ciutats en contra del turisme massiu?

El rebuig al turisme està arribant a cotes sorprenents. L’última: la creació d’una xarxa europea que coordina els moviments antiturístics. Representants d’organitzacions socials i veïnals de ciutats europees, entre elles moltes espanyoles, formen part d’aquesta nova plataforma.

La coordinació dels moviments contraris al turisme massiu a Barcelona, ​​Palma, València, Lisboa, i com no, Venècia, és un nou pas. Es tracta de la xarxa #SetNet, que, en el cas espanyol, ha sumat també destinacions com Màlaga, Sevilla, Girona, Canàries, Sant Sebastià o Pamplona. El ritme d’adhesions ha estat fulgurant.

El degoteig incessant de col·lectius que se sumen dia a dia és incessant: la Federació Ben Magec-Ecologistes en Acció de Canàries, el col·lectiu donostiarra #BiziLagunse … Les entitats expliquen que “hem anat trobant-nos en diferents esdeveniments per tal de compartir i intercanviar experiències. Encara que cada una de les ciutats presenta conflictes específics, alguns són comuns en totes “. Els impulsors de la xarxa afirmen que aquest és un primer pas en la internacionalització de la lluita contra la turistitzación.

La xarxa SET (SetNet) ha presentat un “Manifest fundacional davant la turistització”. Entre els punts que destaquen com a màxim problema del turisme és “l’augment de la precarització i de la reducció del dret a l’habitatge, a causa de la dificultat d’accés a la mateixa i provocat per la pujada descontrolada dels preus de lloguer”.

Altres aspectes a què es refereix el manifest són: la transformació del comerç local mitjançant la seva especialització en usos turístics inútils per a la vida quotidiana de les poblacions locals; la massificació de carrers i places, que dificulta la vida quotidiana dels residents; la saturació de la xarxa pública de transport; la tendència econòmica de les ciutats al monocultiu del turisme que provoca precarització en les condicions laborals de la població; i l’alta contaminació d’avions creuers, autocars … així com la generació de residus.

Les entitats i col·lectius que formen part s’han plantejat “estendre aquesta lluita a altres ciutats i territoris, generant una veu plural i potent que sigui crítica al model turístic actual des del Sud d’Europa”.

Articles relacionats

Back to top button