superior

Destinacions

Senyalitzen a Lleida les rutes d’evasió dels jueus durant el nazisme

"Perseguits i Salvats" és el nom de la iniciativa que recupera i posa en valor diferents escenaris utilitzats pels refugiats jueus per fugir del nazisme i dels camps d’extermini durant la Segona Guerra Mundial. La Diputació de Lleida senyalitzarà als Pirineus quatre itineraris d’evasió dels jueus.

Les rutes travessen les comarques catalanes del Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran, l’Alt Urgell i la Cerdanya. A més dels itineraris se senyalitzaran aquells indrets que es consideren més representatius, com les duanes, casernes, presons, llocs d’acollida i hotels.

Es crearà una marca pròpia que identifiqui en tot el territori els espais referents a l’estada dels refugiats jueus a les comarques de Lleida. La identificació inclourà senyals direccionals, cartelleres explicatives i la incorporació de codis QR que permetran emmagatzemar informació per després descarregar les dades al mateix lloc.

L’ambaixador d’Israel, Alon Bar, avala el projecte que ha qualificat de “meravellós” pel fet que reconeix la qualitat humana de les persones que van ajudar els jueus a fugir i perquè aconsegueix posar en el seu context el coneixement, la història i el turisme.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, destaca que més enllà d’un projecte turístic o de recuperació de la memòria històrica, és un homenatge a la solidaritat de nombroses persones anònimes que van contribuir a salvar vides, famílies i cultures.

El projecte de senyalització es complementarà amb fulletons per fer-ne promoció, elaboració d’un espai web i l’edició d’una guia en paper explicant els esdeveniments històrics, els itineraris i els llocs senyalitzats amb informació complementària.

[HOME]

Back to top button