Organismes / Política turística

Turoperadors i creuers pressionen per evitar la taxa turística catalana

Thomas Cook, Cosmos Holidays, Carnival, Royal Caribbean o Oceania són alguns dels operadors i companyies de creuers que estan pressionant al govern català en contra de la taxa turística. Han manifestat públicament el seu malestar per aquesta mesura i han realitzat gestions en aquest sentit.

Segons ha transcendit, Thomas Cook va enviar una carta a la Generalitat de Catalunya perquè es replanteges la seva decisió. El majorista advertia les autoritats catalanes de les conseqüències que tindrà sobre el volum turístic. Thomas Cook reconeix la potestat dels governs per aplicar impostos però comenta que l’experiència a Espanya ha demostrat que els impostos sobre pernoctacions causen un dany significatiu per al turisme i és contraproduent.

Per a Cosmos Holidays l’augment del preu pot provocar que els clients es desviïn a altres destinacions com Turquia, Egipte i Grècia. Aquesta taxa se suma a la pujada de taxes aèries per a aquest estiu en els aeroports espanyols. Alguns turoperadors britànics estan plantejant-se l’opció d’absorbir l’impost si els clients que ja han reservat per a novembre la seva estada a Catalunya estan descontents amb la situació.

Per la seva banda, les companyies de creuers també han pressionat la Generalitat amenaçant amb deixar el port de Barcelona si no es revoca l’impost. Carnival o Royal Caribbean són algunes de les companyies que han mostrat el seu rotund desacord amb la nova taxa. Consideren que incrementarà els costos d’operació a les navilieres i que ells no traslladaran aquest cos als clients. Els creuers s’equiparen als hotels de luxe i pagaran 2,5 euros per pernoctació, una altra dels motius de queixa.

Algunes fonts del sector recorden que els creuers es poden deslocalitzar amb facilitat i podrien desviar-se a València, Màlaga o Palma de Mallorca. Barcelona és el primer port en el qual s’aplicarà una taxa turística i les companyies de creuers temen el contagi per part d’altres ports del Mediterrani.

Back to top button