superior

Organismes / Política turística

Tres mesos de gràcia pels apartaments turístics catalans

A partir del proper mes d’octubre, propietaris i gestors d’apartaments i habitatges d’ús turístic que no hagin regularitzat la seva situació i no apareguin al registre de la Generalitat de Catalunya s’enfrontaran a inspeccions, controls i, en els casos més extrems, a sancions que poden arribar fins als 90.000 euros.

Aquest procés de regularització que ha endegat la Generalitat esdevé pioner a Espanya. La directora general de Turisme, Marian Muro, ha declarat que “amb un sector ordenat, regulat i categoritzat, en sintonia amb empresaris i organismes local, podem emprendre una promoció exterior eficaç d’un producte molt important que també contribueix a la imatge de Catalunya com a destinació turística de qualitat”.

El president de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur), Lluís Torrent, ha assegurat que el canvi de la normativa, "corregeix el grau error de l’anterior Govern d’incloure els apartaments turístics en la llei d’Habitatge” i s’ha posat a disposició de la Generalitat per col•laborar en aquest procés i denunciar l’oferta il•legal.

Torrent també ha assegurat que els ajuntaments són també uns dels primers interessats en col•laborar, tenint en compte que es queden el 30% de la recaptació de la nova taxa turística.

Muro ha recordat que amb l’entrada en funcionament de la ley òmnibus, regularitzar-se és molt senzill, ja que, en el cas dels habitatges turístics, només cal comunicar l’inici de l’activitat, presentant la cèdula d’habitabilitat i uns requeriments mínims per garantir una atenció i uns serveis al turista.

Els establiments d’apartaments turístics regularitzen la seva activitat mitjançant habilitació municipal i declaració responsable d’acompliment de normativa turística, com la resta d’establiments d’allotjament turístic (càmpings, hotels, turisme rural…), donant acompliment a les diferents normatives que incideixen en l’activitat d’allotjament turístic.

Segons càlculs de la Generalitat, a Barcelona ciutat hi hauria uns 15.000 habitatges d’ús turístic comercializades a través d’Internet. A través d’una primera anàlisi han aconseguit l’adreça postal de 1.000, de les quals un 30% estan inscrits i regularitzats.

Notícia relacionada: El Govern català necessita regularitzar entre 80 i 100 mil habitatges i apartaments turístics per recaptar la taxa turística

Back to top button