superior

DestinacionsEntrevistesReportatges

“Som Cultura” o l’espai que comparteixen Cultura i Turisme

Per Ramon Ramos:

A principi del segle XX, el cèlebre arquitecte gironí Rafael Masó va tenir molt clar que el patrimoni i el dinamisme cultural de la ciutat de Girona i de les comarques gironines podrien constituir un atractiu turístic de primer ordre. Va treballar per aconseguir articular aquest espai d’intersecció i, de fet, algunes de les seves obres són part d’un llegat cultural valuosíssim que té un innegable atractiu turístic. L’intent de promoure la relació del turisme i la cultura va ser bescantat majoritàriament en produir-se l’explosió del turisme de sol i platja, però la necessitat de desestacionalitzar l’oferta turística i, sobretot, el convenciment que la Cultura és un valor fonamental en la nostra societat, que permet projectar entre els nostres visitants una imatge civilitzada, amable i culta del nostre territori, va fer canviar aquesta percepció que la cultura era quelcom complementari al fet turístic, per convertir-la en un element cabdal.

“Som Cultura”, el primer Festival d’Experiències Culturals de les comarques gironines, que es celebra durant tot el mes de novembre i que promou el Club de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, neix amb l’objectiu de crear un espai comú en què es trobin Cultura i Turisme. “Som Cultura” és la primera campanya de divulgació i promoció impulsada pel club per tal d’apropar l’oferta cultural, patrimonial i d’arts escèniques de la demarcació de Girona a un públic de proximitat, el mateix públic gironí, però també d’arreu del país i de la Catalunya Nord, per tal d’enfortir aquest espai d’intersecció. Per dur endavant aquesta iniciativa ha estat fonamental la implicació de nombrosos agents culturals i turístics del territori, públics i privats, per tal de confegir un completíssim programa d’activitats algunes de les quals es celebren periòdicament, d’altres s’han recuperat d’altres èpoques de l’any, mentre que d’altres o s’han reforçat o s’han organitzat expressament per a l’ocasió.

Fins a 60 activitats programades
Són en total una seixantena d’activitats de tota mena, gratuïtes o de pagament, a un preu popular, les que donen un gruix considerable al programa d’activitats ideat des del club amb la seva quarantena llarga de membres, entre institucions, entitats i empreses. La proposta és molt variada, per a tots els públics, de manera volguda per tal que tothom hi trobi quelcom que l’interessi. Activitats que es poden realitzar sols, en parella, en família o en grup. Només per enumerar-ne unes quantes,  els participants podran assistir a una trobada d’instagramers als escenaris de “Jocs de Trons” al barri vell de Girona; recordar el pas d’Ava Gardner per Tossa de Mar a través del film “Pandora i l’holandès errant”; assistir als concerts del festival “Càntut” de Cassà de la Selva; descobrir els camins de l’exili i la memòria fent la ruta de Camprodon a Prats de Molló; fer recorreguts extraordinaris pel Teatre-Museu Dalí de Figueres o el Castell Gala-Dalí de Púbol o rememorar el clàssic “Terra Baixa” amb Lluís Homar al Festival Temporada Alta. Tot això i més és el que ofereix el festival “Som Cultura”, activitats amb valor afegit, gratuïtes o de pagament amb diversos descomptes i condicions especials.

La tardor i el mes de novembre en particular és la millor època per bastir aquesta oferta que inclou museus i festivals, però també tallers pràctics per a la família -un taller de navegació i pesca a Palamós o de miniatures medievals a Vilabertran- o visites guiades a espais patrimonials o a espais que han adquirit un interès afegit recent, com els escenaris de “Joc de Trons”. “Som Cultura”, però, també es fa ressò de diverses celebracions i commemoracions, com ara el 65è aniversari del rodatge de “Pandora i l’holandès errant”, a Tossa; la retirada republicana, ara fa 80 anys, a través dels camins de l’exili; el 25è aniversari d’Els Marrecs de Salt, pregoners de les Fires de Sant Narcís, que aixecaran un pilar a la nau central de la Catedral de Girona o el 25è aniversari del Festival Temporada Alta. Perquè a més de Cultura i Turisme, som territori i som identitat. Benvinguts al festival d’experiències culturals.

RAMON RAMOSRamon Ramos
Director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona

Articles relacionats

Back to top button