superior

Destinacions

Slow Anoia, destinació sostenible i resilient

La comarca de l’Anoia és una realitat complexa que combina un fort esperit rural amb àrees urbanes de caràcter industrial. Aquesta situació és una oportunitat per projectar la comarca com a territori intel·ligent, és a dir, amb capacitat per definir una estratègia territorial que uneixi els recursos i les infraestructures amb la tecnologia per fer de l’Anoia un ecosistema innovador i sostenible.

La sostenibilitat com a valor per l’Anoia

L’estratègia del territori passa per dissenyar i desenvolupar una visió i projectes amb capacitat per unificar els valors de les zones urbanes i els entorns de ruralitat, generant així la comarca dels 15-20 minuts: un territori sostenible i atractiu on viure i treballar gaudint de bons serveis i proximitat.

L’Anoia assumeix el repte i enfoca els seu futur a través de la sostenibilitat, és a dir amb una visió estratègica global, tranversal i coherent amb els valors endògens del territori, sota el prisma de l’Agenda 2030 de l’ONU i alineada al marc de l’European Green Deal de la Unió Europea.

L’Anoia, destinació sostenible i slow

L’estratègia turística territorial també s’ha de comprometre amb els principis de la sostenibilitat, i aquest és el camí que s’està seguint des del Consell Comarcal de l’Anoia. En els darrers anys s’ha consolidat la projecció estratègica de l’Anoia com a destinació sostenible especialitzada en slow tourism, és a dir un territori responsable i conscient que ofereix experiències de proximitat, coherents amb els recursos culturals i naturals, tranquil·les, familiars i segures. I el factor més important, una destinació turística que genera beneficis socials, culturals i econòmics a la ciutadania.

La crisi global del sector turístic provocada per la COVID19 ha comportat canvis profunds en el sector. La sostenibilitat de l’activitat turística, en el present i el futur, ha esdevingut fonamental. La consciència vers el territori i la població resident, el teixit sòcio-econòmic i els visitants marca el present i futur dels destins. En aquest sentit, l’Anoia s’ha compromès amb els principis de Biosphere i el Manifest #TurismoReset.

Factors per la recuperació i la consolidació turística

L’Anoia, les seves administracions i els agents turístics recorren plegats el camí vers la sostenibilitat aprofundint en quatre eixos:

  • Reforçant les aliances públiques, publicoprivades i privades de manera transversal i oberta.
  • Treballant les sinèrgies amb projectes de major abast territorial com ‘Vies Blaves’ de Diputació de Barcelona o el programa europeu ENI CBC MED ‘Med Pearls’.
  • Desenvolupant dinàmiques territorials com les generades pels programes ‘Anoia Terra de Castells’, ‘Oleo-turisme’, ‘Territori e-bike’, ‘Camins rals’, ‘Anoia en Transició’, ‘Biosphere’…
  • Donant suport als projectes turístics i de desenvolupament local dels petits i grans municipis, així com dels agents privats.

L’Anoia és destí turístic i l’Slow Anoia una manera de viure la comarca que molts visitants, d’aquí i de més enllà, estan descobrint. Queda molt camí per fer i tots els agents del territori ens hem de conjurar per avançar i fer-lo plegats. Una estratègia conjunta, una narrativa territorial autèntica i molta creativitat i innovació són les eines per avançar com a destí resilient i referent del turisme sostenible.

 

 

Daniel Gutiérrez

Conseller de turisme i programes europeus
Consell Comarcal Anoia

Articles relacionats

Back to top button