superior

Empreses

El ministre Soria i empreses com Melià, Riu i Martinón esquitxades pels ‘papers de Panamà’

El ministre de Turisme, José Manuel Soria i tres grans firmes hoteleres espanyoles han aparegut en la investigació dels anomenats “papers de Panamà”. Les famílies Escarrer (Melià); Riu i Martinón (Grupo Martinón) van utilitzar societats i comptes a paradisos fiscals per gestionar el seu patrimoni, segons la investigació periodística del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació que ha fet pública El Confidencial.

La família Escarrer, accionistes principals de Sol Melià, va gestionar societats ‘offshore’ des de l’any 1985 mitjançant la firma panamenya Mossack Fonseca. L’any 2012 es van acollir a l’amnistia fiscal del govern espanyol per regularitzar la seva situació fiscal i patrimonial a Espanya. Cal recordar que la revista Forbes estima la fortuna personal de Gabriel Escarrer en 1.100 milions de dòlars.

La família Riu, amb un potent  negoci hoteler per tot el món, també va tenir relació amb Mossack Fonseca. Els investigadors expliquen que han trobat pagaments a diferents societats de les quals es desconeix l’activitat amb seu a les Illes Verge, Jersey, Niue i Panamà.

Per la seva banda, Enrique Martinón, empresari canari que compta en el seu grup amb hotels al Carib, principalment a Mèxic, Cuba i la República Dominicana, també apareix en la investigació periodística sobre societats gestionades per Mossack Fonseca. En el 2011 va començar les gestions societàries per traspassar de la situació ‘offshore’ al nou règim existent de doble imposició entre Espanya i Panamà.

En el cas de Jose Manuel Soria, ministre en funcions d’Indústria, Energia i Turisme, segons El Confidencial, hauria tingut una empresa ‘offshore’ amb seu a les illes Bahames. Aquesta societat opaca la va administrar Soria entre el setembre i el novembre al 1992. Després el va substituir el seu germà i l’any 1995 es va dissoldre. El ministre en funcions ha negat tenir relació amb cap societat radicada al Panamà ni en cap paradís fiscal.

Articles relacionats

Back to top button