Ara Lleida

Lliurats els premis “Pica d’Estats” 2013

La Diputació de Lleida ha lliurat el XXIV Premi Turístic Internacional "Pica d’Estats" de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet que convoca anualment el seu Patronat de Turisme i que ja suma 24 edicions. L’acte de lliurament s’ha convertit en un homenatge i un reconeixement a la tasca professional del desaparegut periodista i meteoròleg Toni Nadal, del alpinista Juanjo Garra i del fotoperiodista Paco Elvira.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha declarat que aquest premi és una eina eficaç de promoció del territori, de projecció d’uns recursos naturals, patrimonials i culturals i de suport a un dels motors econòmics, com és el turisme. Reñé ha recordat que el guardó assolirà l’any vinent la 25a edició, per la qual cosa la convocatòria “tindrà una especial rellevància”.

El XXIV Premi “Pica d’Estats” ha rebut en aquesta darrera edició 192 treballs, la segona millor participació de premsa internacional de la seva història, amb un total de 21 obres. Destaca també l’increment de treballs provinents de mitjans de ràdio, televisió i Internet. Quant a la procedència de les obres, cal dir que 156 van ser de l’Estat espanyol i 21, de l’estranger. Els treballs internacionals procedien de 10 països (Alemanya, Andorra, Anglaterra, Bèlgica, els EUA, França, Holanda, Itàlia, Portugal i Suïssa).

GUARDONATS
– Premi al millor treball de Premsa especialitzada en viatges i turisme: “Lleida, Pirineos en estado puro”, reportatge de Gemma Cardona amb fotografies de César Núñez publicat a la revista De Viajes el juliol del 2012. El treball se centra en algunes de les zones i les activitats emblemàtiques del Pirineu lleidatà, com el romànic i el termalisme a la Vall de Boí, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, els esports d’aventura al Pallars Sobirà i la gastronomia de muntanya.

– Premi al millor treball de Premsa escrita d’informació general: sèrie de 5 reportatges turístics publicats per Joan Portell al suplement Teletodo d’El Periódico entre el juliol i el setembre del 2012. Aquests reportatges se centren en la història, les tradicions, els atractius naturals i monumentals i la gastronomia de la Vall Fosca, la ruta del riu Segre, la Cerdanya lleidatana, la ciutat de Balaguer i el seu entorn i la comarca del Solsonès, amb recomanacions detallades sobre establiments emblemàtics de cada zona.

– Premi al millor treball de Premsa internacional: “Skiing the Spanish Pyrenees”, reportatge publicat per Christopher Salomon a The New York Times Travel el 22 de gener de 2012. L’article ens endinsa en els atractius de l’esquí a la Val d’Aran i incideix en les excel•lències dels serveis i els equipaments de l’estació de Baqueira Beret, com també en la disponibilitat de zones per esquiar fora pistes i en la gran oferta gastronòmica, hotelera i lúdica de la zona.

– Premi al millor treball de Televisió: reportatge sobre l’alta Segarra emès el 21 de juny de 2012 en el programa “Espai Terra” de TV3, realitzat pel tristament desaparegut meteoròleg i periodista Toni Nadal. El reportatge, que recorre a vista d’ocell la contrada i inclou entrevistes a veïns de la zona, s’endinsa en el paisatge, l’economia i la idiosincràsia d’aquest territori.

– Premi al millor treball de Ràdio: sèrie de reportatges de la periodista Pili Garcia sobre la demarcació de Lleida emesos a EMUN Ràdio/Com Ràdio, dins del programa “Toquem el dos”. Es tracta de 7 reportatges centrats en escapades turístiques singulars (el Tren dels Llacs, el Laberint de Blat de Moro de Castellserà, la Ruta del Vi, Solsona, la Seu d’Urgell, el Montsec i la vall d’Àger i la Segarra).

– Premi al millor Reportatge fotogràfic: dossier monogràfic “Pirineu termal” elaborat per Rafael López-Monné i publicat l’octubre del 2012 a la revista Descobrir Catalunya. El treball ofereix imatges espectaculars de paisatges i de tractaments termals d’alguns dels balnearis més populars de la demarcació de Lleida, com Caldes de Boí, els Banhs de Tredòs o les Termes de la Baronia de Les.

– Premi al millor treball publicat o emès als Mitjans de comunicació locals: “Turisme singular”, reportatge elaborat per Miquel Andreu i Pons i publicat el 12 d’octubre de 2012 al diari comarcal Som Garrigues. L’article repassa els elements més representatius de la comarca de les Garrigues, com ara la producció d’oli d’oliva extra verge i els productes turístics associats, les construccions de pedra seca, l’elaboració de vi, l’arqueologia, les rutes amb BTT, el turisme ornitològic, etc.

– Premi al millor treball d’Internet: “Mountain bike por el Valle de Aran”, reportatge de Jordi Cadena editat el febrer del 2012 per Evasión TV (YouTube). El treball descriu la xarxa de més de 400 km de rutes marcades per fer BTT a la Val d’Aran, amb imatges espectaculars d’alguns trams i entrevistes a persones relacionades amb aquesta proposta de turisme actiu. /Notícia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

[HOME]

Back to top button